Verenigd Koninkrijk investeert mee in veiligheid haven van Zeebrugge: “Jullie problemen zijn ook die van ons”

Foto: blg

Ons land heeft een samenwerking met het Verenigd Koninkrijk gesloten om samen te werken aan een veiligere haven van Zeebrugge, via waar veel transmigranten het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Dat hebben Jan Jambon en Theo Francken aangekondigd op een persconferentie. Er komen ook extra manschappen en technologische hulpmiddelen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, allebei N-VA, vergaderden woensdagochtend met een delegatie uit het Verenigd Koninkrijk. Na afloop van die vergadering gaven ze een persconferentie in aanwezigheid van Brits minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, waarin ze aankondigden dat de veiligheid van de haven van Zeebrugge prioritair wordt.

“De Britse minister heeft gezegd: jullie problemen zijn de onze”, zei Jambon. “En daarom gaan ze mensen sturen om de problemen aan te pakken. Het crisiscentrum heeft een draft gemaakt waarin beschreven staat hoe we de haven veiliger kunnen maken, onder meer door het inzetten van drones en slimme camera’s. Dat kost veel geld, maar het Verenigd Koninkrijk legt bij en gaat mee investeren.”

De politie in de haven krijgt ook extra mensen. In oktober komen er tien tot twaalf agenten bij, die bijgestaan zullen worden door de technologie.

Francken kondigde een ontradingscampagne gericht op transitmigranten aan, die volgende week van start gaat. “We zijn een versnelling hoger geschakeld”, zei hij.

Door tlg