OdeGand: Kiezen is niet verliezen: Eén route met twee tussendoortjes (1)

Gent - Met meer dan 60 concerten op in totaal 16 indoorlocaties, met animatie en muziek op de pleinen en de straten van Gent, en vooral met een slotspektakel met Isolde Lasoen op het water tussen de Gras- en Korenlei, lokt OdeGand zaterdag 15 september ook dit jaar weer duizenden bezoekers naar Gent. Omdat kiezen niet te veel verliezen mag zijn, stippelden wij alvast drie namiddagroutes uit. Voor wie geen tijd heeft om zelf een route uit te stippelen. Dat u naar het gratis slotspektakel met onder meer Isolde Lasoen en Casco Phil komt, daar gaan we sowieso van uit. Vandaag een eerste route.

Bevlogen Japanse drums in Minard. 14 u, 15u45 en 17u30

Verwacht niet zomaar wat tromgeroffel. Tsubasa Hori en Masayuki Sakamoto toerden 14 jaar met de groep KODO, maar doen nu hun eigen ding. De twee bewijzen dat Japanse drums één en al energie is en brengen een spektakel dat voor de Minardschouwburg eerder ongewoon te noemen is. Benieuwd wat Romain De Coninck daar zou van denken.

Zwieren en zwaaien met viool en cello in Balzaal Vooruit. 13u30, 15u15 en 17 uur

 Bartolomey Bittmann is een Oostenrijks duo en bestaat uit twee klassiek geschoolde musici: de ene viool, de andere cello. Op Youtubefilmpjes is te zien hoe ze op met hun instrumenten op alle mogelijke plaatsen in de stad spelen. Tijdens OdeGand blijven ze binnen de muren van de balzaal van de Vooruit, maar stilzitten is er niet bij. Virtuositeit, maar wel met een heel veel precisie.

Argentijnse emotie in Groenzaal Sint-Bavo. 14u, 15u45 en 17u30

Helemaal in haar eentje veroverde de Argentijnse Luciana Jury de hele wereld. Ze nam drie wapens mee: haar stem, haar gitaar, en de muzikale invloeden van zowel tango, folklore als rock uit het Argentinië waar ze opgroeide. Met haar stem kan ze fluisteren, raspen en schuren. Festivaldirecteur Veerle Simoens is er fier op dat de Argentijnse bereid was om enkel en alleen voor OdeGand over en weer te vliegen.

Onderweg nog gratis mee te pikken als het lukt

Jongeren vechten op piano onder Stadshal. Doorlopend van 14 tot 17u30

De organisatoren van OdeGand grepen het feit dat 123-piano nog tot 23 september in de stad is aan voor wat een fijne samenwerking kan worden. OdeGand deed een oproep naar jong volk (tussen 8 en 15 jaar) dat zich zaterdag onder de stadshal wil meten op de 123-piano. De kids mogen zelf kiezen of ze voor Mozart dan wel voor Queen gaan. Frederik Sioen, Klara-presentator Sander De Keer en John Gevaert jureren.

Refugees spelen op het water. Doorlopend van 14 tot 17u30

Een dozijn muzikanten die omwille van de oorlog uit hun land op de vlucht gingen en vanuit Irak, Iran en Syrië de oversteek naar ons land maakten, vonden hier niet enkel een betere thuis, maar ook elkaar. De muzikanten verenigden zich in  Refugees for Refugees en spelen muziek uit hun streek. Ze doen dat op het drijvende podium tussen de Gras- en de Korenlei, waarmee de organisatoren dat podium nu ook overdag gebruiken. Refugees fo Refugees wisselen er af met Aranis en de muziekboot De Notendop van Reinier Sijpkens

Alle concrete info, tickets en volledig programma op www.odegand.gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Rudy Tollenaere