Geen personeel om gevangenen naar rechtbank te brengen: groot drugsdossier nog maar eens uitgesteld

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Brussel -

Voor de Brusselse correctionele rechtbank had woensdagnamiddag een omvangrijk drugsdossier behandeld moeten worden. Daar is echter niets van in huis gekomen omdat het Veiligheidskorps over te weinig personeel beschikte om de gedetineerde verdachten over te brengen uit de gevangenis en voor te leiden. De advocaten die in het dossier optreden, zijn dit soort situaties meer dan beu. “Dit sleept nu al meer dan drie jaar aan, de maat is echt vol”, klinkt het. Eerder had ook al Brussels procureur-generaal Delmulle zijn ongenoegen geuit over de aanslepende problemen met het Veiligheidskorps.

In het dossier worden tien verdachten vervolgd omdat ze een rol zouden hebben gespeeld in een omvangrijke en goed georganiseerde in- en uitvoer van verdovende middelen. De criminele organisatie waartoe ze zouden behoren, zou systematisch heroïne hebben ingevoerd vanuit Zuid-Afrika en Latijns-Amerika om die vervolgens weer door te voeren naar Griekenland, Spanje en Italië. Er is sprake van minstens tien transporten via Brussels Airport, maar de organisatie had ook vertakkingen in het buitenland. Zo werden eerder al andere verdachten veroordeeld in Frankrijk en Griekenland.

In het Belgische luik van het dossier zitten enkele verdachten al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis. Woensdagnamiddag zou de 24ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank zich dan eindelijk over het dossier buigen, maar woensdagnamiddag kwam het bericht dat de gedetineerden niet konden overgebracht worden uit de gevangenis en niet konden voorgeleid worden omdat het Veiligheidskorps over te weinig personeel beschikte. De rechtbank stelde het dossier dan maar uit naar 7 november, tot groot ongenoegen van de advocaten.

“Dit kan zo niet verder”

“Dit sleept nu al meer dan drie jaar aan, als het niet langer is”, zegt meester Bart Siffert. “Keer op keer is er een probleem met het Veiligheidskorps. Elk dossier waarin drie gedetineerden of meer moeten voorgeleid worden, stelt een probleem. Advocaten en magistraten bereiden hun dossiers voor om dan op de zitting geconfronteerd te worden met een voldongen feit. Dit kan zo niet verder, telkens opnieuw worden zittingen in de war gestuurd, telkens opnieuw moet de politie opgevorderd worden, die daardoor geen ander werk kan doen, en intussen moeten verdachten maandenlang op hun proces wachten.”

In zijn mercuriale naar aanleiding van het nieuwe gerechtelijk jaar kaartte Brussels procureur-generaal Johan Delmulle ook al het probleem aan.

“De problemen met het veiligheidskorps zijn dermate omnipresent in Brussel dat magistraten, zowel zittend als staand, en advocaten er beginnen vanuit te gaan dat een zaak met gedetineerden toch niet zal kunnen behandeld worden op de daartoe voorziene zitting”, klonk het toen. “Indien er al een zaak met gedetineerden kan behandeld worden, lijkt dat enkel en alleen nog te danken aan de goodwill en de buitengewone inzet van enkelingen. Het deficit van het systeem is het uitgangspunt geworden en dit gaat evident ten koste van éénieders motivatie en capaciteit.”

De procureur-generaal uitte toen ook de vrees dat het nieuwe korps, de directie beveiliging bij de federale politie (DAB), weinig soelaas zou bieden.

VOOR ABONNEES