Partnergeweld escaleert tot doodslag, achttien jaar cel gevraagd

Bron © BELGA

Foto: News

Dendermonde -

Het openbaar ministerie heeft voor de correctionele rechtbank in Dendermonde achttien jaar gevangenisstraf gevorderd voor een 23-jarige man uit Meldert wegens partnergeweld dat escaleerde tot doodslag.

De openbaar aanklager vorderde die straf omwille van de gruwel van de feiten en omdat het psychiatrisch verslag over Andy M. “verontrustend is”. Het schetst de beklaagde als een “gevaarlijk persoon” met “een hoog risico op nieuwe slachtoffers als hij weer vrij komt”. M. sloeg eind december 2015 zijn toenmalige vriendin dood in hun appartement in de Huizekensstraat in Meldert. Hij ontkent het geweld niet, evenmin dat er ook de dagen voordien zware klappen waren gevallen. Maar over de bewuste dag van de feiten zelf beweert hij dat hij maar één slag uitdeelde

De burgerlijke partij en parket hebben daar serieuze bedenkingen bij: zowat het hele appartement zat onder de bloedsporen door buitensporig geweld. Bovendien vormde partnergeweld al jaren de rode draad doorheen de relatie. M. was zwaar verslaafd aan drugs en werd agressief als hij geen weed meer had. Dat moest zijn vriendin bekopen.

De jeugdjaren zaten M. niet mee. Zijn moeder overleed toen hij twaalf jaar oud was en een paar jaar later pleegde zijn gokverslaafde vader een roofmoord op zijn schoonzus. Niet veel later raakte M. verslaafd aan cannabis. Advocaat Jef Vermassen, die optreedt voor de nabestaanden van slachtoffer Silke, schetst M. als “uitermate agressief”. Volgens zijn advocaten heeft M. wel spijt van de feiten. “Hij moet nog een kans krijgen om iets van zijn leven te maken”, klonk het in het pleidooi.

De rechter velt vonnis midden oktober.