Na de zelfrijdende wagen, nu ook de zelfrijdende motorfiets

Autofabrikanten zijn volop bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Hetzelfde kan ook gezegd worden voor motorfietsen, zoals BMW heeft bewezen met nieuwe beelden van zijn zelfrijdende motorfiets, de BMW R 1200 GS. De Duitse autogigant BMW is eigenlijk niet het enige bedrijf dat bezig is met een autonome motorfiets. Het Japanse bedrijf Yamaha werkt al sinds 2015 aan iets vergelijkbaars met de Motorbot.

Onderzoekers van BMW hebben een zelfrijdende motorfiets ontworpen die kan starten vanuit stilstand, door bochten kan rijden en weer tot stilstand kan komen, allemaal zonder een bestuurder. Het is niet de bedoeling om de bestuurder overbodig te maken. Volgens BMW is de autonome fiets ontwikkeld met het doel om ingenieurs te helpen bij het veilig integreren van veiligheidssystemen met een menselijke rijder.

Sommige technische beperkingen moeten nog worden uitgewerkt. De fiets kan niet zelf starten, dus iemand moet op de motorfietsen stappen en de fiets in evenwicht brengen voordat hij kan gaan. Zodra het zichzelf aandrijft, kan de fiets het gaspedaal, de koppeling, de versnellingen en de rem zelf regelen terwijl hij zelf stuurt na het analyseren van de baan ervoor.

Door chve
VOOR ABONNEES