Vlaamse Jeugdraad ontslaat vier “infiltranten” van Schild & Vrienden: “Er is sprake van een ernstige vertrouwensbreuk”

Foto: emd

De Vlaamse Jeugdraad, adviesorgaan van de Vlaamse regering over jeugdzaken, heeft woensdagavond vier jongerenadviseurs ontslagen. “Ze hebben onze organisatie ernstige schade toegebracht.”

Het viertal - Jeroen Bergers, Niklas Arents, Thomas Decat en Inne Volkaerts - maakt sinds woensdagavond niet langer deel uit van de Vlaamse Jeugdraad. Drie van de vier zijn Jong N-VA’ers die het voorbije jaar aanschurkten tegen Schild&Vrienden. De beslissing om hen te ontslaan kwam er na een lange vergadering.

Vertrouwensbreuk

Uit de Pano-reportage bleek de strategie van Schild&Vrienden om de Vlaamse Jeugdraad “te verrechtsen” en “over te nemen”, aldus de Jeugdraad in een persbericht. “Intern gingen wij deze week met elk van de 4 betrokken adviseurs in gesprek. Op basis van vastgestelde feiten kwam de adviesraad - bestaande uit 16 stemgerechtigde leden tot het besluit om alle 4 de jongerenadviseurs te ontslaan.”

De Vlaamse Jeugdraad spreekt van een vertrouwensbreuk. “Of er sprake is van racistische en discriminerende uitspraken laten we over aan het gerecht. Voor de racistische en discriminerende uitspraken die we vorige week in de Pano-reportage zagen is binnen onze organisatie geen plaats.”

LEES OOK. Hoe vier rechtse jongeren, gelinkt aan Schild&Vrienden, hun hand overspeelden

De vier betrokken adviseurs hebben hun ontslag aanvaard.

“Geen vertrouwen meer in jeugdraad”

De Vlaams Belang Jongeren betwisten de beslissing van de Jeugdraad en spreken van een heksenjacht tegenover rechtse jongeren. Bij monde van voorzitter Bart Claes zegt de jongerenpartij het vertrouwen in de Vlaamse Jeugdraad op en wil men alle subsidies voor de jeugdraad schrappen.

“Blijkbaar heeft de Vlaamse Jeugdraad zeer veel moeite met rechtse politieke meningen,” stelt Claes. “De jeugdraad gaat er prat op te strijden voor meer diversiteit in onze samenleving, maar toont tegelijkertijd niet de minste tolerantie voor jongeren die buiten de progressieve lijntjes durven denken.”

Door phu