Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

13/09/2018 - Unknown
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Lijsttrekker Ben Weyts, kandidaat Merel Vlaminck en de perfect tweetalige student Maxence Van Impe.ssj

Maxence Van Impe (23) stelde zichzelf kandidaat

Franstalige student Maxence (23) op lijst N-VA

Beersel

-

De Nederlandssprekende Franstalige student Maxence Van Impe (23) is een van de meest opvallende kandidaten op de lijst van N-VA Beersel. “Net als N-VA vind ik integratie heel belangrijk.”

De Beerselse afdeling van N-VA heeft haar lijst klaar, en zoals eerder aangekondigd trekt Vlaams minister Ben Weyts de lijst, gevolgd door Kristien Vanhaverbeke en Bruno Lerminiaux.

De meest opvallende naam staat halverwege de lijst. Daar is een plaatsje voor de 23-jarige Maxence Van Impe, een Franstalige maar perfect Nederlands sprekende student. “Onze familie woont al drie generaties in Beersel, maar is overwegend Franstalig”, zo legt Maxence uit. “Mijn moeder, ook Franstalig, heeft me altijd gestimuleerd om in het Nederlands onderwijs te volgen. Dat heb ik gedaan in Ukkel. Nadien heb ik Politieke Wetenschappen gevolgd aan de ULB in Brussel.”

De keuze voor Maxence Van Impe op de lijst is volgens Weyts een appel aan de Franstaligen in zijn gemeente om mee te ijveren voor het behoud van het Vlaamse en groene karakter.

Maxence Van Impe Franstalige student “N-VA is samen met MR de enige verantwoordelijke partij op het vlak van economie”

“Vele Franstaligen zijn verhuisd uit Brussel omwille van het groene karakter van Beersel”, stelt Weyts. “Als ze dit zo willen houden, moeten we niet alleen de verdere bouwexplosie stoppen, maar ook het Vlaams karakter van de streek behouden.”

CD&V

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen zouden ook veel Franstaligen voor CD&V hebben gestemd, net om te voorkomen dat N-VA de grootste zou worden. Met de kandidatuur zou die tendens gekeerd kunnen worden.

In de gemeenteraad van Beersel is ook het Franstalige Union Beersel met vier zetels vertegenwoordigd. Toch heeft Van Impe zeer bewust voor N-VA gekozen. “Ik heb me lid gemaakt van de partij, en heb een hele tekst geschreven om mijn keuze te motiveren. Op café heb ik een eerste gesprek gehad met een van de gemeenteraadsleden. Nadien werd ik bij Ben Weyts voorgesteld, ik mocht zelfs bij hem thuis gaan. Omdat de reputatie van N-VA niet opperbest is aan Franstalige kant, wist hij dat ik toch wat zou aarzelen. Ik ben er toch voor gegaan. We komen goed overeen.”

Maar waarom de keuze voor N-VA? “Ik ben een liberaal. En N-VA en MR zijn de twee enige verantwoordelijke partijen op het vlak van economie”, vindt Van Impe. “En net als N-VA vind ik integratie heel belangrijk. Sommige Franstaligen hebben echter het gevoel dat het niet zo echt nodig is om Nederlands te leren. Ze hebben een duwtje in de rug nodig, en ik heb aangetoond dat het kan.”