Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

13/09/2018 - Unknown
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Politierechter Dina Van Laethem. ssj

Politierechter waarschuwt bestuurders die meer dan 1,8 promille blazen

“Volgende keer zal ik een alcoholslot opleggen en dat kost tot 3.000 euro”

Halle

-

Politierechter Dina Van Laethem waarschuwt alle bestuurders die nog zwaar onder invloed achter het stuur kruipen. “Ik zal verplicht een alcoholslot moeten opleggen”, zegt ze. “En de kostprijs daarvan loopt op tot 3.000 euro.”

In de politierechtbank van Halle verschenen gisteren meerdere beklaagden die zwaar onder invloed een verkeersongeval veroorzaakten. Een van hen was op 31 oktober vorig jaar in Halle met zijn wagen in het struikgewas beland, nadat hij een verlichtingspaal had omvergereden. Hij bleek 2,12 promille alcohol in het bloed te hebben. Een tweede beklaagde blies op 15 augustus vorig jaar in Dilbeek 2,15 promille. De man was op de snelweg tegen een brugpijler gereden, naar eigen zeggen doordat iemand hem de pas had afgesneden. Een derde beklaagde was op 7 augustus in Huizingen met zijn voertuig tegen een geparkeerde wagen geknald. Hij blies 2,07 promille.

De eerste twee beklaagden kregen van de rechter de minimum boete van 1.600 euro. Ze zijn hun rijbewijs 15 dagen kwijt, bovenop de onmiddellijke intrekking van 15 dagen. Omdat ze zich in staat van dronkenschap bevonden, moeten ze een psychologische en medische test afleggen vooraleer ze hun rijbewijs terugkrijgen. De derde beklaagde moet die testen ook afleggen. Omwille van zijn klein pensioentje kwam de man er vanaf met een boete van 40 euro, al is hij zijn rijbewijs daardoor wel anderhalve maand kwijt.

De drie mogen van geluk spreken dat ze hun inbreuk niet voor juli van dit jaar hebben begaan. “Had je deze feiten na juli gepleegd, dan had ik een alcoholslot moeten opleggen”, zei rechter Dina Van Laethem. Alles heeft te maken met een wetswijziging eerder dit jaar. Al wie in de periode na 1 juli van dit jaar betrapt wordt met een alcoholconcentratie van 1,8 promille in het bloed, krijgt een alcoholslot opgelegd. De politierechters zijn verplicht dat te doen, tenzij ze uitdrukkelijk motiveren waarom ze die straf niet opportuun vinden voor de betrokkene. Voor recidivisten ligt de grens op 1,2 promille, zonder mogelijkheid tot afwijken. Wie een alcoholslot krijgt opgelegd, moet eerst blazen in een toestel dat verbonden is met de starter van zijn voertuig. Als het alcoholgehalte boven de 0,2 promille is, zal het alcoholslot verhinderen dat de wagen kan starten.

Hoge kosten

Dina Van Laethem Politierechter “Als je de feiten na juli had gepleegd, dan had ik een alcoholslot moeten opleggen”

De politierechter waarschuwde voor de hoge kosten verbonden aan zo'n alcoholslot. De kosten van een alcoholslot (omkaderingsprogramma, installatie en gebruik) bedragen ongeveer 3.700 euro. De rechter kan wel beslissen om die kosten integraal of gedeeltelijk af te trekken van de boete. “Hoe we dat allemaal gaan bolwerken, weet ik nog niet”, zegt Van Laethem. “Maar dat is voor volgend jaar.” Pas dan zullen de eerste zaken immers voorkomen.