Wat brengt de toekomst van Jan Bakelants? Nog geen nieuwe ploeg, en geen kans meer om zich te tonen

Bakelants heeft dit seizoen, gisteren meegerekend, amper 30 koersdagen op de teller. Foto: BELGA

Vijf jaar geleden was hij nog winnaar van de GP de Wallonie, maar gisteren moest Jan Bakelants (32) passen toen Jasper Stuyven op de Citadel van Namen zijn duivels ontbond. De renner moet weg bij AG2R en heeft daardoor amper 30 koersdagen op de teller. Niet ideaal om zich in de gunst van een nieuwe ploeg te fietsen.

Helemaal kapot kwam hij over de finish gisteren in de GP van Wallonië, na een sterke prestatie. Een jaar geleden was het nog maar de vraag of Jan Bakelants ooit nog op een fiets zou zitten. In de Ronde van Lombardije kwam hij, net als Laurens De Plus, zwaar ten val in een afdaling en brak twee ruggenwervels en zeven ribben. Na een zware revalidatie kwam hij pas eind maart weer in competitie. Met de verbeten wil om weer zijn oude, vertrouwde niveau te halen. “Maar dat beperkte aantal koersdagen maakt het niet makkelijker”, zegt Bakelants. “Het scheelt niet veel om top te zijn, hoor. Vandaar dat ik nu in de Vuelta had moeten zitten. In zo’n grote ronde had ik die laatste extra procenten kunnen dichtrijden. Ik heb al bewezen dat ik met weinig competitie snel mijn niveau kan halen. Zoals in de Tour in 2013. We weten wat er daar gebeurd is (hij won de tweede rit op weg naar Ajaccio en veroverde de gele trui, nvdr.). Ook daarna reed ik een sterk seizoen. Mijn waarden tonen ook aan dat ik nog lang niet versleten ben en het niveau van voor mijn val kan halen. Dus is het zuur dat ik niet naar de Vuelta mocht, zeker ook met het oog op volgend seizoen.”

Zeker niet naar Lombardije

Want Bakelants is op zoek naar een nieuwe ploeg. Zijn afscheid na vier jaar AG2R-La Mondiale is bitter. De ploeg kiest enerzijds voor een klassieke ploeg rond kopman Oliver Naesen en anderzijds voor een rondeploeg rond Romain Bardet. Bakelants valt daar wat tussen. “Ik wil volgend jaar rijden voor een ploeg in de World Tour. Dat is mijn niveau”, zegt Bakelants. Katusha-Alpecin wordt genoemd en ook het CCC van Greg Van Avermaet. Maar de Kempenaar wil op zijn 32ste nog een mooi contract. Misschien wel zijn laatste. Vandaar dat een po­diumplaats op de Citadel hem deugd had gedaan. Want nieuwe kansen volgen er wellicht niet meer. “Het zou kunnen dat dit mijn laatste koers was dit seizoen”, zegt Bakelants. “De Ronde van Lombardije? Die wil ik niet rijden als die Muur van Sormano niet uit het parcours wordt gehaald. Ieder jaar vallen daar renners, de organisatoren willen dat precies.” En de voorafgaande Ronde van Piemonte, die hij won in 2015, rijdt AG2R niet. “Milaan-Turijn wel, maar daar heb ik dan weer niks te zoeken.”

Door Werner Bourlez