Als Martin Heylen 20 jaar later weer aanbelt, is niets meer hetzelfde: vader overleden, moeder lesbisch

Martin Heylen viel van de ene verbazing in de andere toen hij voor zijn programma ‘Zelfde Deur, 20 Jaar Later’ opnieuw langsging bij twee kleine jongens die voor hem de deur openden in Watou.

Bijna twintig jaar ­nadat hij in Watou met een vierkoppig gezin te maken kreeg, ging Martin Heylen vorig jaar opnieuw aanbellen. Het gezin bleek er niet meer te wonen. In de om­geving kreeg Heylen te horen dat het koppel ­gescheiden was, dat de behangwinkel van de man was afgebrand en dat de man overleden was. Verder onderzoek leerde dat ook de vrouw vorig jaar gestorven was. Dat vertelde Heylen ook aan de twee jongens, nu stoere twintigers, die al tien jaar geen contact meer hadden met hun moeder. Als klap op de vuurpijl bleek die moeder ­gezond en wel in ­Koksijde te wonen, met een andere vrouw.

“Het is vrij ongebruikelijk dat we een huisbezoek zo grondig ­uitspitten”, zegt Martin Heylen, “maar in dit geval wilden we de kijkers niet met vragen achterlaten. We hebben de twee jongens trouwens op de hoogte gebracht dat hun moeder nog leefde. Maar verder dan dat ben ik niet gegaan. Emotioneel hebben die jongens afscheid genomen van hun moeder, het is niet aan mij om daarin verdere stappen te nemen. Het is pijnlijk dat dit gezin uit elkaar is gespat, maar zo zit het leven nu eenmaal in elkaar”.

Als Martin Heylen 20 jaar later weer aanbelt, is niets meer hetzelfde: vader overleden, moeder lesbisch

Eerste ontmoeting

In het West-Vlaamse Watou, vlak bij de Franse grens, doen in 1999 twee kinderen de deur open voor Martin Heylen. Mama en papa zijn niet thuis, maar Jochen en Jonas laten Martin en zijn cameraploeg vlotjes binnen.

De ouders

Na korte tijd komt de moeder van de jongens binnen. Iets later doet zij de deur open voor haar man, die niet eens schrikt van de camera in zijn woonkamer. De man doet in behangpapier en ontvangt zijn klanten ook thuis.

Verrassing

Wanneer Martin Heylen in 2017 opnieuw aanbelt in Watou, blijkt het gezin er niet meer te wonen. Buren vertellen dat het koppel gescheiden is, dat de zaak van de man is afgebrand en dat de man overleden is. Van andere mensen verneemt hij dat ook de vrouw in 2017 gestorven zou zijn.

Als Martin Heylen 20 jaar later weer aanbelt, is niets meer hetzelfde: vader overleden, moeder lesbisch
Jonas en Jochen zijn nu twintigers.

Grote jongens

Jonas en Jochen zijn nu twintigers. Jonas is koeltechnicus, Jochen informaticus.

Na de scheiding van hun ouders gingen ze bij hun vader Marnik wonen. Die overleed op amper 47-jarige leeftijd. “Hij leefde niet echt gezond.” Met hun moeder hebben ze al tien jaar geen contact meer. “Dat is passé composé.”

Levend, en voor de vrouwen

Na lang zoeken vindt Martin Heylen in Koksijde de moeder van ­Jochen en Jonas terug. Tine vertelt dat ze na haar scheiding “plots genoeg had van mannen” en voor een vrouw koos, Greet, die ze online leerde kennen. Tine is nog altijd lerares godsdienst en hoopt dat het contact met haar zoons ooit wordt hersteld.

Door tdl
VOOR ABONNEES