Knokke-Heist blijft strijden tegen proefeiland: animatiefilmpje waarschuwt voor “binnenvaart vlak voor de kust, stranden besmeurd met slib en afval, en kanaal zonder golven”

Knokke-Heist -

Na een grootschalige petitie en een actiegroep is er nu ook een animatiefilmpje dat de komst van een proefeiland voor de kust van Knokke-Heist moet bestrijden. Het filmpje waarschuwt voor de gevolgen van een eiland 1 kilometer ver in zee.

Onder de noemer ‘Neen tegen een eiland voor de kust van Knokke-Heist’ moet het filmpje, dat online werd geplaatst door het gemeentebestuur, vooral sensibiliserend werken. Op het einde wordt dan ook nog eens meegegeven hoe burgers de petitie tegen het eiland kunnen tekenen.

LEES OOK. Proefeiland voor kust? Bekende koppen laten zich niet doen: “We moeten snel reageren” (+)

De Vlaamse regering wil met het proefeiland onderzoeken of een kunstmatig eiland de badstad beter kan beschermen tegen zware stormen. Maar dat plan stootte op fors protest onder leiding van burgemeester graaf Leopold Lippens. Daarop gaf staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) aan dat het proefeiland er momenteel niet komt, tot ergernis van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

In afwachting van een definitieve beslissing gaat de strijd tegen het mogelijke project dus gewoon verder in de kustgemeente.

Het openbaar onderzoek rond het Marien Ruimtelijk Plan dat een testzone voor een proefeiland voor onze kust voorziet, loopt nog tot 28 september. Tot dan kunnen bewoners of bezoekers nog een bezwaarschrift indienen.

Door jve, jvh