Jolien Verschueren heeft nog lange chemobehandeling voor de boeg: “Starten in een B-cross, dat zou al een grote overwinning zijn”

Foto: BELGA

Zondag start het veldritseizoen in Geraardsbergen ook voor de vrouwelijke toppers. Zonder Jolien Verschueren die nog altijd herstellende is van een hersentumor. “Maar ik durf positief vooruit te kijken” klinkt het strijdvaardig.

Begin april kreeg de gewezen laureate van de Koppenbergcross slecht nieuws te horen. Een onderzoek wees op een gezwel in de hersenen. “Bij een val op training drie jaar geleden werd er al een klein gezwel ontdekt nadat er na een val op training een scan werd genomen. Ik diende jaarlijks op controle te gaan om te kijken of het gezwel niet groter werd. De twee voorbije controles was er niets te zien, deze keer ging het alarm af. Er drong zich snel een operatieve ingreep op” kijkt de 28-jarige veldrijdster uit Kruishoutem terug op deze nare periode.

Maar er volgde snel een tweede klap toen bleek dat de verwijderde tumor kwaadaardig bleek. Ze diende meteen een chemokuur te starten. “Ik heb nog een chemobehandeling van elf maanden voor de boeg. Ik heb dus nog een lange weg te gaan maar ik ben hoopvol. Het valt voorlopig in de gegeven omstandigheden ook mee. Ik lig niet ganse dagen in de zetel en ben ook niet extreem moe. Ik ga al eens een wandeling maken of een toertje fietsen. Of ik lees een boek want ik ben ook thuis van school (Jolien Verschueren is kleuterleidster, gsg)”, vertelt de veldrijdster van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.

Jolien Verschueren heeft nog lange chemobehandeling voor de boeg: “Starten in een B-cross, dat zou al een grote overwinning zijn”
Foto: Foto Kurt

Meer zelfs, ze nam al enkele keren deel aan een recreatieve wedstrijd zoals recent nog in het mountainbike. “Gewoon het gevoel om er aan de start te staan doet me goed. Maar meedoen is hier uiteraard het belangrijkste. Op sportief vlak moet ik me geen begoochelingen maken”. De in crossmiddens geliefde Jolien Verschueren mist de start van het seizoen en het is, met haar maandenlange behandeling voor de boeg, maar de vraag of ze dit seizoen daadwerkelijk zal kunnen crossen. “Ik kan op dit moment geen voorspellingen doen. Ik heb goede en slechte dagen. Ik hoop dat ik op termijn eens een B-cross kan rijden. Dat zou voor mezelf al een grote overwinning betekenen. Maar dan moet dit ook verantwoord zijn” vertelt een strijdvaardige Jolien Verschueren.

“Ik cross enorm graag. Het is een deel van mijn leven geworden maar nu heb ik geleerd dat er meer is in het leven dan alleen maar het veldrijden. En de steun die ik van mijn familie, school, supporters maar uit alle uithoeken mag ontvangen, verplicht me om positief vooruit te durven kijken. Of ik van plan ben om naar een veldrit te gaan kijken? Neen, dat ga ik mezelf niet aandoen”.

Door Geert Stevens