Florence afgezwakt tot tropische storm, maar eiste al vijf doden: moeder en baby overleden na vallende boom

Orkaan Florence heeft in de Amerikaanse stad Wilmington, in de deelstaat North Carolina, al minstens vijf dodelijke slachtoffers geëist. Een vrouw en haar kind kwamen vrijdag om toen een vallende boom op hun woning terechtkwam. De vader van het kind werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Intussen is de orkaan afgezwakt tot een tropische storm.

De gouverneur van North Carolina meldde eerder vrijdag dat de orkaan bezig was met een vernielend spoor te trekken doorheen de staat aan de oostkust van de VS. Een stortvloed aan intense regenbuien heeft ook al tot overstromingen geleid.

Intussen heeft de orkaan, die afgezwakt is tot een tropische storm, al minstens vijf dodelijke slachtoffers geëist. Een moeder en haar kind kwamen om nadat een boom op hun huis viel. De vader van het kind werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een andere vrouw belde naar de hulpdiensten nadat ze zich onwel voelde. Door de storm konden ze haar niet tijdige bereiken. Nog een slachtoffer overleed nadat hij een generator probeerde aan te sluiten.

Video: Reuters

Tropische storm

Intussen is de orkaan afgezwakt tot een tropische storm, maar dat betekent niet dat alle ellende voorbij is. Omdat de storm zich bijzonder traag voortbeweegt, blijft het op plekken hard en lang regenen. Volgens voorspellingen gaat er twee dagen tijd evenveel neerslag vallen als op acht maanden tijd. Florence zal het hele weekend nog boven North en South Carolina blijven hangen. Gouverneur Roy Cooper noemde storm een “ongenode bruut die niet weg wil”. Ruim 800.000 gezinnen en bedrijven zitten er zonder stroom.

Florence afgezwakt tot tropische storm, maar eiste al vijf doden: moeder en baby overleden na vallende boom
Foto: AFP

“Onze grootste zorg is overstromingsgevaar en dat de elektriciteit zal uit vallen”, vertelt Vlaming Marnix Vanquaethem aan Radio 1. De Vlaming woont in South Carolina in Mount Pleasant (9 meter boven de zeespiegel) en heeft zijn deel aan stormen en orkanen al gehad. Zo was volgens hem Orkaan Irma, afgelopen jaar, veel erger. “We zitten hier ook op het hoogste punt. Het heet niet voor niets Mount Pleasant, we zitten 9 meter boven de zeespiegel. Voor de elektriciteit hebben we een generator. We kunnen een dag of 3-4 zonder stroom.”

Florence afgezwakt tot tropische storm, maar eiste al vijf doden: moeder en baby overleden na vallende boom
Foto: AP

Supertyfoon

Ondertussen is in de Filipijnen de gevreesde supertyfoon Mangkhut aan wal gegaan. Dat ging gepaard met windsnelheden tot 205 kilometer per uur en zware regenval, zo melden de meteorologische diensten.

LEES OOK. Dubbel zo groot als Florence en veel krachtiger: de ergste storm van het jaar stevent af op de Filipijnen

De tyfoon kwam om 01.40 uur (19.40 uur Belgische tijd vrijdag) aan land in de stad Baggao, in de noordoostelijke provincie Cagayan, zo meldt PAGASA.

Mangkhut wordt de zwaarste tyfoon op de Filipijnen dit jaar. De regen strekt zich uit over een breedte van 900 kilometer. In de provincies waar de tyfoon verwacht wordt, zijn er al preventief evacuaties uitgevoerd.

Door evdg, adm