Bart De Wever haalt zwaar uit naar Kris Peeters in interview: “Ik vertrouw hem voor geen haar”

Bron © Gazet Van Antwerpen

Bart De Wever haalt uit naar Kris Peeters tijdens interview. (foto: archiefbeeld kopstukkendebat) Foto: DBA

In een uitgebreid interview in de Gazet van Antwerpen heeft N-VA kopstuk Bart De Wever het over de kiesstrijd in zijn stad, coalitievorming en het burgemeesterschap. Al haalt de Antwerpse burgemeester en partijvoorzitter ook fel uit naar Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

LEES OOK. Wouter Beke blikt terug op desastreuze campagneweek: “Ik heb soms te doen met Kris Peeters” (+)

Het zag er aanvankelijk naar uit dat de kiesstrijd in Antwerpen een tweestrijd zou worden tussen u en Wouter Van Besien. Maar het is één tegen allen geworden. Is dat een voordeel voor u?

Ik was grote fan van het kartel Samen omdat dat duidelijkheid creëerde: twee visies op de stad lijnrecht tegenover elkaar. Maar goed, dat is het niet geworden. Het is nu een oorlog van iedereen tegen iedereen. Maar toch vooral van iedereen tegen N-VA. Wij zijn de grootste, dus dat is normaal. Iedereen is oppositie geworden, ook de partijen die nu met mij in een coalitie zitten. Open Vld en CD&V hebben allebei de luxe over een lijsttrekker te beschikken die niet tot de coalitie behoort. Aan de ene kant Kris Peeters, u weet wel, die huurder …

Waarom blijft u altijd maar hameren op dat gehuurd appartement van Peeters?

Omdat hij de enige huurder in Antwerpen is, de enige van de 250.000 die op twintig kilometer buiten Antwerpen een villa bezit ‘om in de tuin te kunnen zitten’. Geen enkele andere bewoner heeft dat. Daarin is hij uniek.

Bart De Wever haalt zwaar uit naar Kris Peeters in interview: “Ik vertrouw hem voor geen haar”
Foto: victoriano moreno

Een huurder kan toch een Antwerpenaar zijn?

Natuurlijk, maar hij woont hier niet, hij resideert hier. Ik hoef dat als Antwerpenaar niet te pikken. Als je een nieuwe wereld wilt veroveren, moet je je schepen durven verbranden.

Maar u hebt zelf ook niet alle schepen verbrand toen u burgemeester werd, want u ben partijvoorzitter gebleven.

En hebt u de indruk dat Antwerpen daar veel nadeel van ondervonden heeft? Als ik Louis Tobback en Daniël Termont moet geloven, heb ik de volledige Vlaamse kassa leeggeroofd en mijn positie in Brussel misbruikt om geld voor Antwerpen los te krijgen. So what? Dat heb ik voor mijn stad gedaan. Wat Kris Peeters doet is iets anders. Als je in een stad als Antwerpen burgervader wilt worden, dan moet je híér komen wonen. Bovendien trekt Peeters zich niks aan van wat zijn partijgenoten in het schepencollege hebben afgesproken. Sinds hij zijn huurcontract heeft getekend, kan dit stadsbestuur niets goeds meer doen. Alles is verkeerd, of ‘niet wijs’. Alles. En Open Vld begint nu hetzelfde te doen. Ik stel vast dat mijn coalitiepartners hun keuze hebben gemaakt: mee met links tegen N-VA.

(…)

Mooie plannen, maar eerst de verkiezingen. In een interview zei u dat een coalitie met Groen een bedreiging zou zijn voor de welvaart van deze stad. Hoezo?

Ik hoop op een coherente coalitie. Daarom wil ik deze coalitie verderzetten. Andere combinaties maken een consequent bestuur heel moeilijk. En dat is niet goed voor de stad. Maar we moeten de uitslag afwachten. Het resultaat van de extremistische partijen is in deze niet onbelangrijk. De vraag is: wie durft met een extremistische partij in zee? Ik niet. Links wil dat wel. Open Vld zal niet met PVDA in zee gaan, maar CD&V … Kris Peeters zegt van niet, maar ik geloof hem niet. Peter Mertens toetert overal rond dat hij al met Peeters gesproken heeft. Ik weet niet of dat waar is, maar ik vertrouw Kris Peeters voor geen haar. Als het nodig is, zie ik hem meewerken aan die vierkoppige draak.

Welke rol zullen de verkiezingen van 2019 spelen bij de coalitievorming in Antwerpen?

Ik denk wel dat wat in Antwerpen wordt beslist de prelude wordt van wat in mei gebeurt. Hier wordt iets meer beslist dan wie er op ’t Schoon verdiep zal zitten, hier wordt ook beslist wie in de volgende Vlaamse Regering zal zitten. Als hier een links bestuur wordt verkozen, is de Vlaamse regering links. En dan krijg je federaal de PS terug.

LEES OOK. COMMENTAAR. “De vraag is of Kris Peeters nog weggeraakt uit de karikatuur van de Puurse provinciaal die in elke Antwerpse hondendrol trapt”