Henri dient klacht in tegen Schild & Vrienden: “Ik kan dit niet laten passeren, mijn ouders werden gekraakt door nazi’s”

Gent -

De Gentse eremagistraat Henri Heimans is zelf naar het gerecht gestapt om een klacht in te dienen tegen Schild & Vrienden. De neonazistische spotprenten die onder de extreemrechtse leden gedeeld werden, doen hem veel pijn omdat hij zijn eigen ouders gebroken uit de nazi-kampen zag terugkeren. “Voor mij is dit aanzetten tot haat. Dat mag niet onbestraft blijven.”

Anderhalve week na de uitzending van Pano zindert de reportage rond de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden en hun veelbesproken leider Dries Van Langenhove nog steeds na. Niet alleen zien tal van N-VA-kandidaten zich ondertussen genoodzaakt om zich terug te trekken uit de verkiezingslijsten wegens banden met de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging, maar ondertussen blijkt ook dat er een nieuwe gerechtelijke klacht tegen hen is ingediend.

Henri Heimans, rechter op rust en een van de grootste voorvechters van geïnterneerde personen in ons land, stapte in eigen naam naar het parket in Gent om een klacht in te dienen. “Ik had de reportage op televisie gezien en voelde mij zodanig geschokt dat ik een dag later al een klacht heb geformuleerd, wegens het aanzetten tot haat en geweld.”

Henri dient klacht in tegen Schild & Vrienden: “Ik kan dit niet laten passeren, mijn ouders werden gekraakt door nazi’s”
“Mijn moeder is daar zeer zwaar getraumatiseerd uitgekomen, dat kon ik als kind aan haar zien.”

Heimans huiverde van de neonazistische spotprenten die de leden van Schild & Vrienden deelden. “Toen ik dat zag, voelde ik mij persoonlijk zwaar gekrenkt”, vertelt hij. “Ik had het vooral moeilijk met die memes van verbrandingsovens in concentratiekampen. Mijn ouders zijn tijdens de oorlog beiden gedeporteerd. Mijn vader was van Joodse origine. Mijn ouders werden los van elkaar allebei gearresteerd door de Gestapo, en leefden jarenlang onder die dreiging. In de schaduw en de geur van die ovens. Ze hebben het geluk gehad dat ze de nazikampen hebben overleefd, maar ze waren er wel door gebroken. Mijn moeder is daar zeer zwaar getraumatiseerd uitgekomen, dat kon ik als kind aan haar zien.”

Grijze zone

De gewezen topmagistraat is er erg van geschrokken dat er zulk extreemrechts gedachtegoed binnen studentenbewegingen sluimert. “Wat ik heb gezien in de reportage, is volgens mij puur aanzetten tot haat tegenover bepaalde bevolkingsgroepen. Dit draait rond racistische motieven. Ik kan alleen maar hopen dat diegenen die dit posten, delen of ermee sympathiseren nu ook geïdentificeerd zullen worden. Humor kan je die zogenoemde memes alvast niet noemen. De frequentie van die haatberichten ligt immers veel te hoog en ze worden gepost door zéér veel mensen.”

Heimans wacht nu rustig het onderzoek van het parket in Gent af. Over mogelijke straffen wil hij zich voorlopig niet uitspreken. “De straf op zich is voor mij niet zo van belang. Ik besef dat er een grijze zone is tussen meningsuiting en aanzetten tot haat. Maar ik hoop dat er een juridische schuldigverklaring volgt. Ik vond gewoon dat ik met mijn klacht een signaal moest geven. Gelet op wat mijn ouders is overkomen, kon ik dit niet laten passeren.”

Het parket van Oost-Vlaanderen wilde gisteren niet kwijt of er intussen nog andere klachten werden ingediend tegen Schild & Vrienden. Feit is wel dat er een grondig onderzoek loopt om na te gaan of Dries Van Langenhove en zijn sympathisanten strafbare feiten hebben gepleegd. “We zijn volop met het onderzoek bezig. Dat kan ik u garanderen”, zegt woordvoerster An Schoonjans. “Maar in het belang van het onderzoek kan ik daar nu niet verder over communiceren.”

Door Marc Klifman
VOOR ABONNEES