OdeGand: de tips van festivaldirecteur Veerle Simoens

Festivaldirecteur Veerle Simoens Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Zaterdag 15 september, dat is in Gent OdeGanddag. Van 13 uur tot na 23 uur baadt de stad in een sfeer van klassieke en wereldmuziek. Goed 10.000 mensen kochten een dagpas om te kiezen uit 16 binnenlocaties waar in totaal zo'n 60 concerten worden gespeeld. En in de binnenstad kan men onder de Stadshal, op het Sint-Baafsplein en aan de Gras- en Korenlei genieten van gratis muziekspektakel. Op het avondlijk slotspektakel (gratis) aan de Gras- en Korenlei komen gewoonlijk zo'n 8.000 bezoekers af. Dit jaar kunnen die genieten van een concert van Isolde Lasoen, die niet enkel drumt, maar ook zingt. Vanop het water. Bij wijze van groot voorspel voor het vuurwerk. Festivaldirecteur Veerle Simoens geeft haar tips en legt uit waarom ze die groepen boekte.

123-pianobattle. Onder de stadshal, doorlopend van 14 u tot 17u30

 

Het project van Sioen en de Stad dat al voor menige glimlach heeft gezorgd en waar wij dan ook graag bij aanknopen. Zoveel mensen tokkelen met hart en ziel op de instrumenten, en OdeGand is hét moment om dat te benadrukken. De kandidaatjes komen van overal in Vlaanderen, van Knokke over Gent tot Leuven. Al onze Sioenen en John Gevaerten en Jef Neves van morgen hoor je dus daar aan het werk!

 

Symfonieorkest Vlaanderen. Concertzaal Muziekcentrum De Bijloke, 13u30, 15u15 en 17 uur.

Ze zitten nu als het ware ‘next door’, in residentie in de Bijloke. Dus moeten we hen daar ook aan het werk horen natuurlijk. De Suite Peer Gynt omvat verhalen van de bergbewoners uit Noorwegen. Dat werk is méér dan alleen het gekende Morgenstimmung, dat moet je komen ontdekken. En sopraan Liesbeth Devos hoorden we twee jaar geleden nog over de Gras-en Korenlei klinken, iemand die ik al héél lang ken, ze maakt overigens tot ver buiten onze landsgrenzen carrière, en die ik er dus absoluut opnieuw bij wilde.

 

Luciana Jury, Groenzaal Sint-Bavo, 14u, 15u45 en 17u30

Heb ik vorig jaar gehoord, en ik was helemaal verstomd. Een ongelooflijke dame alleen op het podium, met haar stem en haar gitaar. Een soort stem die we hier niet kennen. Ze groeide op in de buitenwijken van Buenos  Aires en is beïnvloed door de tango, cumbia (een Colombiaanse dans- en muziekstijl met Afrikaanse roots), rock en folk. Haar songs kruipen echt onder je vel.

 

L’Alba, Capitole, 14u, 15u45 en 17u30

Deze groep uit Corsica is er eentje om bij weg te dromen. Ze brengen Mediterraanse muziek, maar het is een stijl die we hier niet veel horen. Hun meesrtemmige muziek gaat terug tot in de 15de eeuw, en kreeg een revival in de jaren ’70.  Ze spelen ook allemaal instrumenten, dus het lijkt of er een heel orkest op het podium staat!

 

Polyphony, Sint-Annakerk, 13u30, 15u15 en 17 uur

Een project dat we mòeten steunen: Polyphony is een orkest van Joodse en Arabische jongeren, die samen muziek maken. In een verdeeld land als Israel kan dat tellen… Ze leren elkaar dus kennen via de muziek, wat mij betreft dragen ze een pure vredesboodschap uit. Ze brengen zowel heel gekende Westerse klassieke muziek, van Mozart en Vivaldi bijvoorbeeld, maar ook Arabische en Joodse liederen.

 

The Voices of South Africa, Sint-Baafskathedraal, 13u30, 15u15 en 17 uur

Dat wordt er eentje om duimen en vingers af te likken. Stella Khumalo, een van de backing vocals in het project Graceland van Sioen, heeft in haar thuisland een nieuw koor opgericht. Ze brengen de Zuid-Afrikaanse muziek recht naar de kathedraal. Ze staan voor het eerst in het buitenland (waar anders dan in Gent!) en de volgende stop is… Japan.

Slotspektakel, gratis vanaf 21 uur, Gras- en Korenlei

Uiteraard besluit ik mijn OdeGanddag aan de Gras- en Korenlei, waar vanaf 21 uur Isolde Lasoen, geruggesteund door niet enkel haar eigen band, maar ook nog een vijftiental muzikanten van het orkest Casco Phil, werk speelt uit haar soloalbum Cartes Postales. U kunt hieronder een voorsmaakje bekijken, met twee repetitiefilmpjes.

 

Door Rudy Tollenaere