Vrouwen absoluut niet blij met nieuwste iPhone: “Wat is er mis met jullie bij Apple?”

Bron © Independent

Foto: AP

Boze vrouwen hebben hun pijlen gericht op Apple. Deze week kondigde de technologiegigant vol trots de grootste (en duurste) iPhone ooit aan, maar niet iedereen is daar zo blij mee. Volgens de woedende dames is het gevaarte door zijn grootte namelijk vrouwonvriendelijk. “We worden opgescheept met iets wat we niet kunnen vasthouden.”

Ze zijn niet voor mensen met een bescheiden budget, de drie nieuwe iPhones die Apple woensdag aankondigde. Het goedkoopste model is de 64 GB-versie van de iPhone Xr en zal 859 euro kosten. De iPhone Xs met hetzelfde geheugen gaat daar nog eens goed overheen met een prijs van 1.159 euro. Maar het pronkstuk van de presentatie was de iPhone Xs Max, die je minimaal 1.259 euro lichter maakt. De duurste versie, met 512 GB geheugen, zal zelfs 1.659 euro kosten.

LEES OOK: Waarom Apple nieuwe iPhone gewoon nog wat duurder maakt (en daar probleemloos mee wegkomt) (N+)

De Xs Max is daarmee Apple’s duurste telefoon ooit, maar ook de grootste. De kolos kent een schermdiagonaal van maar liefst 16,5 centimeter: 1,5 centimeter groter dan de iPhone X die vorig jaar werd geïntroduceerd en maar liefst 6,5 centimeter groter dan de iPhone 5 uit 2012.

Vrouwen absoluut niet blij met nieuwste iPhone: “Wat is er mis met jullie bij Apple?”
Foto: AP

‘Seksisme’

Niet iedereen is te spreken over die laatste ontwikkeling. De afgelopen dagen is de technologiereus onder vuur komen te liggen bij veel vrouwen, die aankaarten dat de telefoon niet in de hand past van een gemiddelde vrouw.

“‘Welkom bij de grote schermen’, stelt Apple. Maar vrouwen met kleine handen, zoals ik, worden opgescheept met iets dat we niet kunnen vasthouden en constant dreigen te laten vallen”, stelt Zeynep Tufekci, techjournaliste voor The New York Times.

LEES OOK: De nieuwe iPhones zijn er, maar wat betekent dat voor je oude toestel? En vallen er nu koopjes te doen? (N+)

Artritis

Ze vindt gehoor bij de Britse feministische journaliste Caroline Criado-Perez: “Wat is er mis met jullie bij Apple? Vrouwen kopen ook smartphones. Wat heet: meer vrouwen kopen een iPhone dan mannen. Pas het design dan ook aan op ons lichaam”, schrijft ze op Twitter.

Vrouwen absoluut niet blij met nieuwste iPhone: “Wat is er mis met jullie bij Apple?”
Foto: AFP

Het is nog eens extra tegen het zere been van de dames dat Apple de productie van de kleinere iPhone SE stopt. “Een zwak applausje van mijn door artritis aangetaste handen. Ik zal maar snel upgraden voordat ze de enige telefoon die in een gemiddelde vrouwenhand past discontinueren”, aldus Criado-Perez nog. “Ik heb een nieuwe telefoon nodig. Kies ik voor ouderwetse technologie of RS?”

Ook Tufecki hekelt het beleid van Apple: “We willen zoveel mogelijk klanten bereiken als we kunnen met deze geweldige technologie, zei Apple marketingtopman Phil Schiller zonder ironie, terwijl het bedrijf de productie van de enige telefoon die ik kan vasthouden zonder risico hem te laten vallen, stopt.”

Door rrln