Iedereen wil “Lam Gods” zien

Foto: NTGent

Gent -

The New York Times, The Guardian, Der Spiegel ... Tientallen prestigieuze kranten en televisie­stations zakken over tien dagen af naar onze stad voor de wereldpremière van de controversiële reconstructie Lam Gods. Ongezien voor NTGent.

“We zijn superblij en ook wel trots dat zo veel internationale perslui de première van dit theaterstuk willen bijwonen”, zegt Tom De Clercq, woordvoerder van NTGent. “Dit is een opsteker voor de inter­natio­nale uitstraling van NTGent en zal er misschien toe leiden dat we met dit stuk toch zullen toeren in het buitenland, wat aanvankelijk niet de bedoeling was.”

NTGent ziet twee redenen voor de massale internationale belangstelling. Enerzijds de naam van Milo Rau, regisseur van het stuk en sinds dit werkjaar artistiek directeur van NTGent. De 41-jarige Zwitser wordt in culturele kringen de hemel in geprezen als “de meest invloedrijke regisseur van het continent”.

Al wordt Rau ook een “liefhebber van schandalen” genoemd. “Dat in het voorjaar ophef ontstond rond het zoekertje van de regisseur naar IS-strijders om mee te doen in de voorstelling, zal zeker hebben meegespeeld”, beaamt NTGent.

Iedereen wil “Lam Gods” zien
Milo Rau: “meest invloedrijke regisseur van het moment” en “liefhebber van schandalen” Foto: ID/ Lieven Van Assche

Uiteindelijk zal toch geen ‘kruisvaarder’ van IS op het Gentse podium staan. “Die figuur wordt belicht door een vrouw die pakkend getuigt over haar zoon, die op zijn achttiende verjaardag naar het front in Syrië trok. Vorige maand kreeg ze de bevestiging dat hij gesneuveld is”, aldus De Clercq.

Door de grote interesse van de pers is er geen zitje meer vrij op de openingsavond. Voor de andere elf voorstellingen in Gent zijn wel nog kaartjes.

Uitdagend

Dat Milo Rau een frisse wind door de stoffige coulissen van het Gentse toneelgezelschap doet waaien, staat buiten kijf. Een Frans- en Engelstalig persbureau verzorgt de internationale verspreiding van NTGent-nieuws en Rau stelt zijn repetities open voor iedereen.

Iedereen wil “Lam Gods” zien
De moderne reconstructie van het Lam Gods belooft een uitdagende voorstelling te worden (repetitiefoto) Foto: NTGent

Lam Gods belooft alvast een boeiende en uitdagende voorstelling te worden. De reconstructie van ’s lands beroemdste schilderij wordt geen klassieke toneelopvoering maar een theater- en video-installatie waarin gewone Gentse burgers over hun leven vertellen. Zo worden zij hedendaagse versies van de figuren op het 15de-eeuwse meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, die zich destijds voor hun realistische weergave van gezichten ook baseerden op Gentse burgers, collega’s en buren.

Vijf schapen

Wat weten we nog? De blanke Adam en Eva krijgen donkerkleurige tegenhangers, de poetsvrouw van NTGent komt haar levensverhaal vertellen en er staat een vluchteling op de planken. Voorts heeft folkzanger Wim Claeys het over de teloorgang van het Gentse dialect en is er een kinderkoor. En o ja, er doen ook twee ‘echte’ acteurs van NTGent mee: Chris Thys en Frank Focke­tyn. Het goddelijke lam zelf wordt ‘vertolkt’ door vijf schapen.

Door Geert Neyt
AANGERADEN
Meest recent