Opnieuw betondegradatie bij kernreactoren: Doel 4 en Tihange 2 stilgelegd

Bron © FANC, Belga

De kerncentrale van Doel, bij de Vlaamse havenstad Antwerpen. Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Er is ook betondegradatie vastgesteld bij kernreactoren Doel 4 en Tihange 2. Dat heeft de nucleaire waakhond FANC woensdag bekendgemaakt. Eerder werden ook al betonproblemen vastgesteld bij Doel 3 en Tihange 3.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgt de problematiek rond de betondegradatie bij de Belgische reactoren op de voet. Tihange 2 en Doel 4 zijn momenteel stilgelegd voor onderhoudswerken omdat bij beide reactoren betondegradatie werd vastgesteld, meldt de website van het FANC. Het gaat om de plafonds in de bunkers.

Opnieuw betondegradatie bij kernreactoren: Doel 4 en Tihange 2 stilgelegd
Kerncentrale Doel 4 Foto: Hollandse Hoogte

Herstellingswerken

Eerder werden ook al de reactoren van Doel 3 en Tihange 3 stilgelegd voor inspectie. Nadat daar betondegradatie werd vastgesteld, startten de nodige herstellingswerken. Doel 3 kreeg uiteindelijk groen licht voor een heropstart, Thiange 3 ligt nog steeds stil.

“Zoals het geval is in Tihange 3, moet de weerstand van de betrokken gebouwen worden aangetoond vooraleer het FANC en zijn filiaal Bel V groen licht kunnen geven voor de heropstart van de reactoren van Doel 4 en Tihange 2”, klinkt het verder.

Door evdg