Joodse gemeenschap boos op Zuhal Demir: “Ons onderwijs vergelijken met groepen die terrorisme financieren, kan niet door de beugel”

De Joodse gemeenschap reageert verbolgen op het optreden van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir in Terzake. De NV-A-vrouw uitte woensdagavond opnieuw stevige kritiek op de mogelijke komst van een islamschool in Genk, maar desgevraagd liet ze weten zich ook zorgen te maken over ultraorthodoxe joodse scholen. “Weet ze wel waar ze over spreekt?”, klinkt het een dag later onder meer.

rrln

Demir haalde woensdag in Terzake opnieuw fel uit naar de plannen van de Turks-islamitische vereniging Milli Görüs om een school te beginnen in Genk. “Ik ben zeer bezorgd over de toekomst van die kinderen die naar zo’n school zullen gaan. Milli Görüs is een beweging die niet bekend staat om zijn Verlichtingswaarden die wij kennen, zoals de gelijkheid man-vrouw”,stelde de lokale N-VA-lijsttrekker. “Dit is een heel gevaarlijke cocktail die de toekomst van die kinderen naar de knoppen helpt.”

LEES OOK: Ondanks politieke heisa: eerste islamschool in Vlaanderen is niet tegen te houden: alles over de kwestie

De staatssecretaris werd ook gevraagd naar haar mening over joodse scholen. Demir liet weten zich ook zorgen te maken over bepaalde aspecten van die scholen. “Ook bij ultraorthodoxe joodse scholen maak ik mij zorgen over de gelijkheid tussen man en vrouw. Het is niet omdat destijds historisch de beslissing is genomen om niet in te grijpen, dat we nu diezelfde fout moeten maken.”

“Vergelijking met groepen die terrorisme financieren kan niet door de beugel”

Die uitlatingen zijn bij de Joodse gemeenschap niet in goede aarde gevallen. “Dergelijke uitspraken zijn schandelijk, ons onderwijs gaan vergelijken met groepen die het terrorisme financieren en die meisjes verplichten om vanaf een jonge leeftijd een hoofddoek te dragen kan niet door de beugel”, aldus advocaat Isaac Lesman bij Joods Actueel. “De joodse scholen zijn steeds in orde geweest met alle Belgische en Vlaamse wetten en decreten en mogen daar fier op zijn.”

Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) -zelf afgestudeerd aan een joodse school- reageert eveneens scherp. “Met alle respect, maar weet mevrouw Demir waarover ze spreekt? Ik denk dat ze alles op een hoop gooit, is het verkiezingskoorts? Zij is toch meer dan drie jaar districtsvoorzitter geweest van het district Antwerpen, waar de joodse scholen zich bevinden.”

“Mijn standpunt is duidelijk. Alle scholen kunnen erkend worden mits ze voldoen aan de grondvoorwaarden rond eindtermen, taal en gelijke kansen”, stelt Marinower nog. “Eens daarover een akkoord bereikt is, dan behoort het niet toe aan politici om over deze scholen te oordelen. Als er een probleem is dan moet de administratie en de inspectie zijn werk doen en daarop toezien.”

De Wever: “Verschil joodse en islamschool”

In een reactie aan Joods Actueel laat Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever weten dat hij een verschil ziet tussen de joodse scholen en de ophanden zijnde islamschool in Genk. De Wever benadrukt Demirs punt dat Milli Görüs het niet zo nauw zou nemen met “belangrijke grondwaarden in onze samenleving”, zoals de gelijkheid tussen man en vrouw. “Dat staat ook haaks op de uitgangspunten van het gesubsidieerde en erkende Joods onderwijs waar het Nederlands, de reguliere eindtermen en respect voor onze gemeenschappelijke waarden centraal staan. Daar moet uiteraard ook controle op zijn vanuit de overheid.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten