WK wielrennen begint zondag met allerlaatste ploegentijdrit: vier topfavorieten op “uitdagend” parcours

Foto: BELGA

Vanaf dit weekend draait het in de koers een ganse week enkel nog om het Oostenrijkse Innsbrück: zondag worden daar immers de wereldkampioenschappen op gang geschoten met het (laatste) WK ploegentijdrijden voor teams. Vier teams starten dan als topfavoriet op een wat heet “uitdagend” parcours.

LEES OOK: Programma WK wielrennen 2018 in Innsbrück: van zondag tot zondag, 12 wedstrijden

Quick-Step Floors met twee Belgen

Quick-Step Floors rekent voor de laatste editie van dit WK op twee landgenoten, Laurens De Plus en Yves Lampaert. Het zestal van de Wolfpack bestaat verder uit de Nederlander Niki Terpstra, de Duitser Maximilian Schachmann, de Deen Kasper Asgreen en de Luxemburger Bob Jungels.

Quick-Step is drievoudig wereldkampioen ploegentijdrijden (2012, 2013 en 2016). “De ploegentijdrit betekent traditioneel veel voor de ploeg”, bevestigt ploegleider Tom Steels . “We willen ook in de voorlopig laatste editie van dit WK top zijn. Maar we weten dat het niet makkelijk wordt om te winnen. Ik vind het jammer dat het hier eindigt voor dit event, maar we gaan nog een laatste keer alles geven.”

De zes van Quick Step Floors:

Yves LAMPAERT (BEL)

Laurens DE PLUS (BEL)

Niki TERPSTRA (Ned)

Maximilian SCHACHMANN (Dui)

Kasper ASGREEN (Den)

Bob JUNGELS (Lux)

Titelverdediger Sunweb met ijzersterk team

Vorig jaar ging de zege in het Noorse Bergen enigszins verrassend naar Team Sunweb. Maar de titelverdedigers brengen opnieuw een ijzersterke ploeg aan de start. Wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin krijgt immers net als vorig jaar het gezelschap van de Nederlandse hardrijders Wilco Kelderman en Sam Oomen maar heeft met Søren Kragh Andersen, Chad Haga en Michael Matthews nog drie specialisten in de rangen.

De zes van Team Sunweb:

Søren KRAGH ANDERSEN (Den)

Tom DUMOULIN Tom (Ned)

Chad HAGA (VS)

Wilco KELDERMAN (Ned)

Michael MATTHEWS (Aus)

Sam OOMEN (Ned)

BMC wil winnen voor overleden teameigenaar

En dan is er nog BMC, dat de ploegentijdrit in 2014 en 2015 won en werd tweede in 2016 en 2017. Greg Van Avermaet maakt deel uit van het zestal dat zondag de kleuren van de ploeg verdedigt. De olympische kampioen vormt een team met de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin, de Italiaan Damiano Caruso, de Australiër Rohan Dennis, de Zwitser Stefan Küng en de Amerikaan Tejay van Garderen.

“Het is geen geheim dat de ploegentijdrit een van onze favoriete disciplines is”, zegt teammanager Jim Ochowicz. “Het is een teleurstelling dat dit de laatste editie wordt maar dat wordt tegelijk een extra motivatie om voor het goud te gaan, zeker ter nagedachtenis van Andy Rihs.”

De zes van BMC Racing Team:

Greg VAN AVERMAET (BEL)

Patrick BEVIN (Aus)

Damiano CARUSO (Ita)

Rohan DENNIS (Aus)

Stefa KÜNG (Zwi)

Tejay VAN GARDEREN (VS)

Sky maakte al indruk in 2018

En dan is er nog Team Sky, dat vorig jaar derde werd op het WK en in 2018 de tegenstand al wegblies in de ploegentijdritten van de Dauphiné en de Vuelta. De Britse formatie brengt ook u een ijzersterk zestal aan de start met alleskunner Michal Kwiatkowski, specialisten als Jonathan Castroviejo en Vasil Kiriyienka en man-in-vorm Gianni Moscon.

De zes van Team Sky:

Jonathan CASTROVIEJO (Spa)

Owain DOULL (Bri)

Vasil KIRIYENKA (W-Ru)

Michal KWIATSKOWSKI (Pol)

Gianni MOSCON (Ita)

Ian STANNARD (Bri)

WK wielrennen begint zondag met allerlaatste ploegentijdrit: vier topfavorieten op “uitdagend” parcours
Foto: innsbruck-tirol2018

Geen technisch maar “uitdagend” parcours

Het parcours in Innsbruck bevat één flinke klim en is met 62,8 kilometer aanzienlijk langer dan vorig jaar in Bergen, toen de ploegentijdrit slechts over 42,5 kilometer ging.

“Het is een uitdagend parcours dit jaar”, legt Tom Steels uit. “Je start met veertig vlakke kilometers, waarna vijf kilometer geklommen moet worden. De jongens moeten dus een hoog tempo op het vlakke opleggen, maar nadien ook bergop de snelheid hoog houden.”

Het team moet dus goed uitgebalanceerd zijn, met renners die goed bergop kunnen en tempobeulen op het vlakke. “Het is geen technisch parcours, maar in de laatste kilometers komen we wel nog enkele verkeerseilanden en rotondes tegen.”

Laatste keer

De UCI kondigde op het WK in Bergen vorig jaar al de begrafenis aan van de ploegentijdritten op het WK vanaf 2020. In mei stelde de UCI echter dat de discipline al in 2019 zal verdwijnen. Het wordt dus de laatste editie in de huidige vorm.

De discipline bleek niet over de hele lijn populair bij de WorldTour-teams: zij die weinig of geen kans maakten op de overwinning noemden het ook een duur project, zeker als de koers buiten Europa moest worden gereden.

De internationale federatie UCI wil daarom toe naar een nieuwe opzet, niet langer met merkenteams maar mogelijk met landenploegen bestaande uit mannen en vrouwen. Een team mannen en een team vrouwen lossen mekaar dan af, maar de gezamenlijke eindtijd beslist over de wereldtitel. Die gemengde ploegentijdrit wordt dan gereden in een landentrui.

Zo was het vorig jaar

In 2017 pakte voor het eerst in vijf jaar een andere ploeg dan BMC of Quick Step de gouden medaille. Aftredend kampioen Quick Step stelde in Bergen teleur en viel naast het podium. BMC leek op weg naar goud, maar viel stil in het laatste deel van de ploegentijdrit. Team Sky was derde.

Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Michael Matthews, Lennard Kämna en Sören Kragh Andersen hadden aan de finish uiteindelijk acht seconden voorsprong op BMC, 22 seconden op Sky en 35 seconden op Quick-Step, met de Belgen Philippe Gilbert, Julien Vermote en Yves Lampaert.

.

Door vml
AANGERADEN