Meisje wacht 16 jaar om verkrachter aan te geven, om grootmoeder te sparen van verdriet

Ieper / Poperinge / Lokeren -

Amper acht jaar was een meisje uit Ieper toen ze door haar oom een eerste keer verkracht werd in de woning van haar grootouders. De zaak kwam pas zestien jaar later aan het licht. De man is nu veroordeeld tot vier jaar cel.

De Ieperse rechtbank veroordeelde een vijftiger, afkomstig uit Poperinge, afgelopen donderdag tot een celstraf van vier jaar, waarvan een jaar met uitstel, voor de verkrachting van zijn minderjarig nichtje uit Ieper.

De feiten vonden plaats van juni 2000 tot oktober 2002.

“Mijn cliënt zat in het tweede leerjaar toen hij haar verkrachtte in de woning van haar grootouders in Poperinge”, zegt Christine Onraet, advocaat van het slachtoffer. “De ouders van het meisje moesten in het weekend werken, waardoor ze daar bleef overnachten. Ook haar oom, die vrijgezel was, verbleef toen in die woning.”

Feiten bijna verjaard

Het meisje hield de verkrachting lange tijd voor zichzelf tot de zaak een paar jaar geleden aan het licht kwam. “Ze heeft zo lang gewacht wegens familiale redenen”, zegt Onraet. “Nadat haar grootmoeder overleden was, voelde ze zich klaar. Er werd in de zomer van 2016 een klacht neergelegd, waarna het gerecht terecht voorrang gaf aan de ernstige feiten, die nog net niet verjaard zijn.”

De man, die in Lokeren zou wonen, werd vertegenwoordigd door een advocaat op een eerdere zitting, maar liet daarna niet meer van zich horen. Nadat de rechtbank het vonnis bij verstek uitsprak, vroeg het Openbaar Ministerie de onmiddellijke aanhouding. “De man zou nieuwe feiten kunnen plegen en een poging ondernemen om te vluchten”, klonk het.

Na een korte schorsing van de zitting oordeelde de rechter dat een onmiddellijke aanhouding niet nodig was.

Morele schadevergoeding

“De man heeft een vast adres in België en was betrokken bij het begin van deze zaak, waardoor er geen vrees is dat hij zich aan zijn straf zou onttrekken.”

Het slachtoffer had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

Door Thijs Pattyn