Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen

Bron © BELGA

Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Brussel -

Kernreactor Tihange 3 zal vijf maanden langer stilliggen, tot 1 maart. Tihange 2 zal dan weer naar verwachting stilliggen tot 31 mei. Dat kondigt uitbater Engie Electrabel vrijdag aan. Eerder ging Engie voor Tihange 3 nog uit van 30 september, maar het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) gaf donderdag al te kennen dat dat geen haalbare kaart was. Voor Doel 4 gaat Engie nog steeds uit van een heropstart op 15 december.

Net als bij Doel 4 en Tihange 2 waren ook bij Tihange 3 betonproblemen vastgesteld in de veiligheidsbunker die naast de kernreactor staat.

Engie geeft in een persbericht aan dat de betonproblemen verschillend zijn van gebouw tot gebouw. “De ploegen werken momenteel aan een diagnose en berekeningen die moeten toelaten dat actieplannen voorgelegd worden aan de autoriteiten”, klinkt het. Engie Electrabel benadrukt dat de opgegeven data nog kunnen gewijzigd worden.

Vandaag draaien enkel Doel 3 en Tihange 1. Voor die laatste is er in de herfst voorlopig nog een onderhoud gepland, dat tegen eind november uitgevoerd moet zijn.

“Chirurgische ingrepen aan kolossale gebouwen”

Engie Electrabel-woordvoerster Anne-Sophie Hugé geeft aan dat tegen 1 januari naar verwachting wel alle eenheden van Doel en de reactor Tihange 1 in werking zullen zijn. De heropstart van Doel 1 is gepland voor 10 december, die van Doel 2 voor 31 december en die van Doel 4 voor 15 december.

De woordvoerster benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, maar dat het gaat om grote werven. De problemen vergen “chirurgische ingrepen aan kolossale gebouwen”, klinkt het. Eens de werken uitgevoerd, moet er ook nog groen licht komen van het Fanc voor de heropstart.

AANGERADEN
Meest recent