Zevenjarige omzeilt nieuwe beveilingsfunctie in iOS12: “Behoorlijk indrukwekkend”

Bron © The Sun, Reddit

Foto: Avalon.red

Amper een week na de uitrol van het Apple-besturingssysteem iOS12 is een zevenjarige jongen er op zijn eentje in geslaagd om een app die beperkingen oplegt aan het gebruik van een Apple-toestel te omzeilen. Zijn vader stond erbij, en keek ernaar.

De functie ‘Screen Time’, nieuw in iOS12, meet hoeveel tijd je besteed aan het gebruik van apps, hoeveel meldingen je per dag binnenkrijgt, enzovoort. Een handig extraatje aan de functie: je kan voor je kinderen de toegang tot spelletjes en apps limiteren, zodat ze bijvoorbeeld na een bepaalde speelperiode voor twee uur lang geen toegang meer hebben tot een bepaalde app. Zo ben je als ouder zeker dat ze niet té veel tijd doorbrengen met de iPhone of iPad.

Maar de functie is niet volledig waterdicht, zo blijkt. Een vader getuigt op Reddit dat zijn zoontje ondanks de ingestelde limiet toch lustig bleef voortspelen. “Toen iOS12 uit kwam, heb ik via de nieuwe functie een meteen schermlimiet opgelegd aan mijn zevenjarige zoon. Maar na een aantal dagen had ik het gevoel dat hij veel meer tijd achter het scherm had dan ik had ingesteld. Al kon ik niet bedenken hoe dat precies kwam”, schrijft de man.

LEES OOK. De nieuwe iPhones zijn er, maar wat betekent dat voor je oude toestel? En vallen er nu koopjes te doen?

Handige omweg

Wat bleek? De jongen had een manier gevonden om beperkingsfunctie te omzeilen. “Wanneer hij door zijn schermtijd heen zit en zijn spelletje wordt geblokkeerd, dan verwijdert hij de app, gaat hij naar de App Store en installeert hij via het cloud-icoon het spelletje dat hij zonet verwijderd heeft. Dan kan hij plots zonder limieten gamen. Wat kan ik erop zeggen? Het is indrukwekkend.”

Waar zat de fout dan precies? Via de ‘Screen Time’-functie kan je instellen dat er geen nieuwe apps mogen gedownload worden. Maar die regel geldt niet voor apps die je hebt verwijderd en nadien opnieuw installeert. Bovendien zal de app ook geen rekening meer houden met de schermtijd die je voor dat specifieke spel hebt ingesteld.

Een groot lek in de toepassing, al bestaat er een makkelijke oplossing. Via ‘Screen Time’, kan je namelijk ook de toegang tot de App Store onmogelijk maken. Waardoor je dus gewoon geen nieuwe spelletjes meer kan downloaden.

Door jdb
AANGERADEN
Meest recent