Onder de grond of 40 meter hoog. Zo kan het nieuwe S.M.A.K. eruitzien

© fvv

Het SMAK moet verdubbelen in oppervlakte als het een volwaardig functionerend museum met internationaal aanzien wil blijven. Dat staat in een studie van OYO Architects. Het Gentse bureau stelt drie modellen voor om dat voor elkaar te krijgen.

Sander Luyten

Museumdirecteur Philippe Van Cauteren ijvert al jaren voor een beter en groter SMAK. Het gebouw voldoet niet aan de klimatologische voorwaarden om in de toekomst nog belangrijke tentoonstellingen binnen te halen. Het is bovendien te klein om zowel tijdelijke tentoonstellingen als een wezenlijk deel van de vaste collectie – ongeveer 2.000 werken – te tonen.

Begin deze week,tien dagen nadat Van Cauteren inDe Gentenaarnog eens had uitgehaald naar het stadsbestuur, presenteerde schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) een volumestudie voor de toekomstscenario’s van het SMAK. Daaruit blijkt dat als het museum met de top wil blijven meespelen, de vloeroppervlakte moet stijgen van de huidige 10.436 m2 naar minstens 19.002 m2. Het totale volume moet minstens 205.500 m3 bedragen.

© fvv

Om een idee te krijgen van hoe het nieuwe SMAK er kan uitzien, bewandelde OYO Architects drie pistes – behoud, uitbreiding en nieuwbouw – en onderzocht het negen modellen. Drie daarvan werden weerhouden (zie hierboven) en vormen de krachtlijnen voor een toekomstig ontwerp. “Een architectuurvoorstel moet een slimme combinatie zoeken met de beschikbare ruimte: bovengronds, ondergronds en in de Floraliënhal”, zegt OYO Architects.

Schepen Storms spreekt van een belangrijke stap: “De collectie volwaardig tot zijn recht laten komen, zal een ongelofelijke meerwaarde betekenen voor de culturele uitstraling van onze stad. Het volgende stadsbestuur kan op basis van deze studie een ontwerpopdracht uitschrijven.”

Veelzijdige site

Van Cauteren is opgetogen dat de collectie centraal zal staan, voor welk scenario uiteindelijk ook wordt gekozen. “Het nieuwe gebouw moet gebruiks- en onderhoudsvriendelijk zijn en een eeuwigheidswaarde hebben, zoals het MSK”, zegt de directeur. “Wie dat moet bouwen? Een bekwame, inventieve architect die voeling heeft met de collectie en de complexiteit en veelzijdigheid van de site. Wat ik vooral wil vermijden, is dat het nieuwe museum een slagroomtaart wordt zoals het Guggenheim in Bilbao.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten