Drie Belgische universiteiten bij beste van de wereld (maar ze moeten terrein prijsgeven)

Bron © BELGA
Brussel -

Drie Belgische universiteiten hebben een plaats veroverd in de top 200 van 2019 met beste universiteiten van de wereld: de KU Leuven, de Université Catholique de Louvain (UCL) en de Universiteit Gent. De 15de editie van de jaarlijkse wereldranglijst van het gespecialiseerde Londense magazine Times Higher Education wordt net als vorig jaar aangevoerd door de universiteit van Oxford.

Op basis van performantieindicatoren als onderwijs, research, wetenschappelijke citeringen en internationale outlook stelt Times Higher Education (THE) een top op met meer dan 1.250 universiteiten uit 86 landen.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijven de top tien domineren. De universiteit van Oxford behoudt de topnotering en Cambridge blijft staan op de tweede plaats, net zoals in de ranking van 2018. De top tien blijft nagenoeg onveranderd, alleen het California Institute of Technology zakt van een gedeelde derde plaats in 2018 naar de vijfde plaats in 2019.

Belgische universiteiten

De KU Leuven is op plaats 48 de hoogst geplaatste Belgische universiteit. Vorig jaar stond de Leuvense Alma Mater 47ste. De UCL schuift één plaatsje op: van de 129ste naar de 128ste plaats, die hij deelt met de Universiteit van Maastricht. De Universiteit Gent maakt een serieuze duik: van plaats 107 naar 143.

China

De VS en Europa domineren nog steeds de lijst, maar de instellingen in onder meer China rukken op. THE ziet zelfs een stagnatie bij de Europese, Amerikaanse en Australische universiteiten omdat de globale concurrentie toeneemt. Het Londense magazine waarschuwt zelfs voor mogelijke gevaren van de Brexit voor de Europese universiteiten.

“In onze ranglijst zijn veel Europese universiteiten nog steeds succesvol, maar een verschuiving van het politieke klimaat op het continent de komende jaren kan de hogeronderwijsinstellingen beschadigen”, benadrukt Ellie Bothwell van de Times Higher Education. “Door de Brexit kunnen onderzoekssamenwerkingen en pan-Europese mobiliteit beperkt worden en daardoor kunnen universiteiten in het VK en Europa achterstand oplopen. Intussen beïnvloedt de toename van het extreemrechtse populisme nu al de academische vrijheid in landen als Hongarije. Al deze factoren, gecombineerd met de stijgende concurrentie in Azië, kunnen de Europese universiteiten de komende twaalf maanden onder druk zetten.”

De top tien op een rijtje:

1. Oxford University (VK),

2. University of Cambridge (VK),

3. Stanford University (VS),

4. Massachusetts Institute of Technology (VS),

5. California Institute of Technology (VS),

6. Harvard University (VS),

7. Princeton University (VS),

8. Yale University (VS),

9. Imperial College London (VK),

10. University of Chicago (VS).

Laad meer berichten...