Geen vierde wereldtitel voor “happy” Peter Sagan, Benoot en Pauwels ontgoocheld na vroege opgave

Peter Sagan zal zichzelf niet opvolgen als wereldkampioen wielrennen. De Slovaak moest ver voor het begin van de finale het peloton laten rijden op de lange klim richting Igls.

Het was niet echt een verrassing maar dat het zo vroeg in de wedstrijd zou gebeuren, zag niemand aankomen. Met nog meer dan tachtig kilometer te gaan, moest Peter Sagan het peloton der favorieten laten gaan. De drievoudig wereldkampioen drong niet meer aan en liet de grote groep rijden op een moment dat de echte finale nog moest losbarsten.

Sagan: “Ongelukkig? Nee, ik ben happy”

“Het was erg lastig met veel klimmen”, reageerde Sagan gelaten na zijn opgave. “Ik ben vooral erg trots dat ik drie jaar in die regenboogtrui heb mogen rijden, het is nu tijd om hem door te geven en hopelijk wordt het voor mij ook wat meer relaxed. Ongelukkig? Nee, ik ben niet ongelukkig, ik had dit verwacht. Nee, ik ben happy. En nu wil ik de koers zien.”

Ook Belgen stappen af

Maar ook voor de Belgen was er slecht nieuws. Ook voor Tiesj Benoot, één van de vier Belgische kopmannen, ging het duidelijk te snel. Hij moest samen met wegkapitein Serge Pauwels de groep laten rijden zodat onze landgenoten nog met vijf man overbleven bij het ingaan van de finale.

Benoot: “Zeer teleurstellend”

Tiesj Benoot had geen verklaring voor zijn opgave en was dan ook erg ontgoocheld. “Er is niets zo frustrerend voor een sportman als moeten afstappen zonder dat je weet waarom je niet goed bent”, sprak hij aan de teambus van de Belgische ploeg in Innsbruck. “Vanmorgen voelde ik me nog goed, ook de voorbije dagen was ik in goede doen en vorig week in de Eurométropole Tour (waar hij ei zo na de overwinning pakte) had ik nog de benen van het voorjaar. In het begin van de koers was er ook niets aan de hand, maar opeens ging het licht uit en voelde ik me echt slecht. Het is niet dat het opeens sneller ging in het peloton. Ik kon gewoon dat constante tempo niet rijden. Dit is frustrerend.”

De voorbije dagen kampte Kenny Molly met buikklachten in het Belgische kamp, hij kon zich zo niet tonen in de beloftenkoers. Ook Bjorg Lambrecht kreeg tijdens zijn koers even te maken met opspelende maagproblemen en Serge Pauwels klaagde ook over buik- en darmklachten. Misschien circuleert er iets in de Belgische ploeg? “Tja, dat kan. Maar op dit moment voel ik niets, ik heb geen klachten. Misschien word ik straks ziek, dat zou me logisch lijken en het zou ook een geruststelling zijn voor mij. Dan is er een verklaring voor mijn slechte dag, want op zo’n manier een WK beëindigen is niet plezant.”

“Het was zeker niet de bedoeling dat Serge Pauwels en ik er al zo vroeg de brui aan zouden geven. Ik denk dat we allebei meer hadden willen geven aan de Belgische ploeg. Dit was echt een koers waar ik naar uitkeek, ik heb er alles voor gedaan om hier goed te zijn en als je dan zo moet opgeven is dat zeer frustrerend. Mijn conditie was uitstekend voor dit WK, die kan niet opeens verdwenen zijn.”

Benoot keert na het WK huiswaarts, rijdt vervolgens in principe Parijs-Tours op 7 oktober en daarna enkele Italiaanse koersen. Hij sluit zijn seizoen op 13 oktober af met de Ronde van Lombardije.

De Plus: “Zat met een ei in m’n broek”

Ook Laurens De Plus kneep de remmen dicht: “Ik zat voor de start nog met een ei in m’n broek, ik wist niet hoe goed ik zou zijn maar ik ben toch tevreden. In laatste instantie was mijn rol veranderd en ik moest zo lang mogelijk bij Dylan (Teuns) blijven en dat is toch gelukt. Sinds Plouay was het bij mij iets minder maar ik ben de bondscoach dankbaar dat hij het vertrouwen behield in mij. Het gaat gewoon heel de tijd er hard, het is erg slopend en een echte afvalling.”

Pauwels: “Voel me schuldig”

Wegkapitein Serge Pauwels was erg ontgoocheld: “Ja, ik ben ontgoocheld. Ik heb niet genoeg kunnen doen voor de ploeg. Vanmorgen ben ik om half zes nog naar de dokter gegaan omdat ik me niet lekker voelde in mijn maag en darmen, ik heb dat geminimaliseerd maar heel de koers heb ik me niet lekker gevoeld. Het was alsof ik constant een finale aan het rijden was. Dit is pijnlijk en ik voel me schuldig tegenover de ploegmaats, maar er zat echt niets meer in.”

Door gvdl
AANGERADEN