Van Besien “Coalitie met PVDA gaat niet gebeuren, door veto van centrumpartijen”

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien. Foto: BELGA

Antwerpen -

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien kijkt bij een mogelijke vorming van een progressieve coalitie in Antwerpen vooral naar CD&V en Open VLD. Dat zei hij tijdens het verkiezingsdebat van de studentenvereniging LVSV in Antwerpen. Hij blijft bij zijn standpunt dat een coalitie met N-VA uitgesloten is. Een coalitie met PVDA zal volgens hem ook niet gebeuren, maar niet omdat hij dat niet wil.

Op de vraag van een student in het publiek waarom Groen wel het extreemrechtse Vlaams Belang, maar niet het extreemlinkse PVDA uitsluit om mee samen te werken, antwoordde Van Besien eerst dat PVDA geen racistisch discours hanteert en dat hij het weliswaar oneens is met een aantal PVDA-standpunten zoals over het regime van Venezuela, maar dat die standpunten voor de rekening van PVDA zijn.

“Als we een progressieve coalitie willen maken, dan zal dat altijd bestaan uit het samengaan van de progressieven aan de linkerzijde aangevuld met het centrum”, zegt Van Besien. “Er is echter vanuit verschillende partijen, niet door ons, een veto tegenover PVDA, dus zal het niet gebeuren. De enige conclusie die je dan kan trekken, is op Groen te stemmen.”

Weinig respectvol

Huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA) herhaalde tijdens datzelfde debat dat hij verder wil met de coalitie N-VA, Open Vld en CD&V. CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wilde niet vooruitlopen op mogelijke coalities.

Tussen Peeters en De Wever blijft er enige spanning. Zo vond Peeters dat De Wever weinig respectvol antwoordde op een vraag van een student over begrijpbaar communiceren. “Als we de lat moeten verlagen om iedereen mee te krijgen, dan doe ik daar niet aan mee”, zei De Wever. Peeters was scherp. “De student die net deze vraag stelde verdient meer respect dan wat er net is geantwoord”, zegt Peeters. De Wever verdedigde zich door te stellen dat in Antwerpen de omgangsvorm nu eenmaal iets harder is dan in een landelijke gemeente.

Open VLD-lijsttrekker Philippe De Backer stelde dat hij een “coherente coalitie” wil en zowel bij N-VA (op economisch vlak en stadsontwikkeling) als Groen (inzake mobiliteit) raakvlakken ziet. De Backer wil vooral dat zijn partijgenoot Claude Marinower in de volgende legislatuur opnieuw schepen voor onderwijs wordt. De Backer zei dit op de vraag wat hij zou doen als hij geen burgemeester van Antwerpen wordt. Of hij dan schepen wil worden? “Claude Marinower deed afgelopen zes jaar fantastisch werk op onderwijs”, zegt De Backer. “Dit wordt zowel door links als rechts erkend. Als we dus weer deel uitmaken van de coalitie, dan wil ik vooral dat Marinower zijn werk kan verderzetten. Het is vooral belangrijk dat er een coherent bestuur komt, die jongeren kansen geeft en voor sociale mobiliteit zorgt. Dat heeft Claude met zijn beleid gedaan en ik wil dat dit wordt verdergezet.”

Door svw, blg
AANGERADEN