Little Dots trekt met tien stippen één muzikale lijn

Gent - “We hebben geprobeerd om echt mooie popliedjes te maken. Met veel zorg en respect voor het metier van songschrijven, zoals The Beatles deden. Maar aangepast aan deze tijd. Akoestisch, met her en der elektronische toetsen. Dansbaar zelfs”, zo vat gitarist en multi-instrumentalist en videomaker Pablo Casella de tweede plaat van Little Dots samen. “Maar ook liedjes met een boodschap. Niet enkel over relaties en de liefde, maar ook nummers waarin we nadenken over het leven. Jezelf in vraag durven stellen. Je afvragen wat je aan het doen bent”, vult zangeres Sophia Ammann aan. Waarmee de link naar de titel van de plaat meteen gelegd is: “Do You Know How We Got Here”. Een mooie plaat gewoon, met artwork dat naadloos aansluit bij de inhoud.

Little Dots, dat is anno 2018 zangeres Sophia Ammann en gitarist Pablo Casella. Geen vreemden voor elkaar, want ze leerden elkaar kennen bij de Magnificent Seven van Lady Linn. Ammann was er backing vocal, en gitarist Pablo Casella had samen met Tom Callens, ook al lid van The Magnificent Seven als saxofonist, een aantal projectjes gedaan. De twee waren onder de indruk van de stem van Sophia Ammann en in 2012 besloten ze om onder de naam Little Dots door het leven te gaan. A Clear Running Stream was het resultaat. Die debuutplaat brachten ze ook live: als trio, als, als kwartet, als, maar ook soms in een 8-mansformatie.

Tom Callens is er niet meer bij. Niet dat er sprake is van een breuk. Callens vormde overigens samen met Pablo Casella en frontvrouw Lien Degreef ook nog het trio TLP (Tom, Lien, Pablo). Callens trok voor een vrij lange periode naar Italië en is bezig met andere projecten, waaronder de nieuwe formatie Lester’s Blues, waarvan eind november de debuutplaat voorgesteld wordt in de Handelsbeurs.

Een duo dus, Little Dots, al kregen de twee in de studio uiteraard de hulp van een aantal bevriende muzikanten en producer Frederik Segers, broer van drummer Simon Segers (Absynthe Minded, Black Flower, Stadt en De Beren Gieren), die op Do You Know How We Got Here het drumwerk deed. Bij de credits in het cd-boekje is overigens ook Lien De Greef terug te vinden, als backing vocal.

Canada

Sophia Ammann, die bovenop Little Dots ook nog de zangeres is van Ansatz Der Maschine en een eigen soloproject heeft waarin ze nummers van Leonard Cohen brengt, trok vorig jaar voor geruime tijd naar Canada, het geboorteland van haar vader, waar ze een aantal Cohenconcerten speelde. “Daardoor moesten alle zangpartijen opgenomen zijn voor ik naar Canada vertrok” aldus Sophia “maar alle nummers waren al in de loop van 2016 en 2017 gemaakt, dus dat was niet echt een probleem. Pablo en ik hielden ook contact via Skype.

De titel van de plaat verwijst er al naar: Do You Know How We Got Here. “Bovenop een aantal nummers die over liefde en relaties gaan, stellen we ons op de plaat toch wel vragen over een aantal dingen in het leven. Een mens moet vooral zichzelf wel eens in vraag durven stellen, je afvragen waarom je doet wat je doet” aldus Sophia Ammann. Pablo Casella zegt het op zijn manier: “Blijf in het leven voortbewegen, maar stop met volgen”. Een gedachte die Little Dots vooral in het nummer Walk-Talk verwoordt.

Maar besluit hier vooral niet uit dat Do You Know How We Got Here een zwaarmoedige plaat zou zijn. Het is een intieme plaat, met een dosis weemoed en melancholie en reflectie, maar ze klinkt allesbehalve donker en traag. Een plaat waarvan je na de eerste en tweede beluistering de Play-toets voor de derde keer indrukt. Niet om de twijfel of je ze al dan niet goed vindt te beantwoorden, maar gewoon omdat je ze nog een keer wil horen. En nog een keer.

Het intimistische van de plaat _ die overigens met licht dreigende electro begint _ wordt ook weerspiegeld in het artwork van de cd en het bijbehorende boekje. Een witte hoes, met bovenaan de groepsnaam in het groot afgedrukt, en daaronder een wit vierkant met daarin verspreid 6 zwarte stipjes, met telkens één woord van de titel. Voor het zevende en laatste woord en stipje van de titel van de plaat is het zoeken naar de achterkant van de hoes. En in de hoes, de cd, met 10 fijne nummers. 10 dots, 10 stippen, die samen één lijn vormen.


“En nu willen we vooral veel spelen” zo besluiten de twee het interview.

Little Dots stelt Do You Know How We Got Here op vrijdag 12 oktober voor in de AB in Brussel, en staat de dag erna, zaterdag 13 oktober in de Handelsbeurs, voor een Kraakpandsessie, samen met nog drie andere groepen.

Info en tickets voor het concert van zaterdag 13 oktober in de Handelsbeurs: klik hier.

Klik hier voor de site van Little Dots.

 

 

Door Rudy Tollenaere