Een tip voor wandelaars: maak geen stenen torentjes

Gestapelde stenen: je hebt ze vast al gezien tijdens het wandelen en misschien heb je zelf al een torentje gemaakt. Die kunstwerken zijn allesbehalve een goed idee en op verschillende plaatsen, waaronder Snowdonia in Wales, in IJsland en op het Schotse eiland Isle of Skye zijn ze zelfs verboden. YouTube-kanaal Wicked Wildlife geeft drie verschillende redenen om er niet aan te beginnen.

vwh

De stenen torentjes hadden vroeger een handige functie: ze werden op de meest afgelegen plaatsen gebouwd. Zo konden wandelaars hun weg in de wildernis makkelijker terugvinden. Maar omdat er vandaag overal stenen torentjes ontstaan, zouden wandelaars tijdens hun route weleens kunnen gedesoriënteerd geraken en zelfs verdwalen, met alle mogelijk gevaarlijke gevolgen van dien.

Niet natuurlijk

Ten tweede strookt de populariteit van de torens - geef toe, ze staan mooi op Instagram - niet met de gouden regel van natuurliefhebbers ‘take nothing but pictures, leave nothing but footprints and kill nothing but time’. De torens beklemtonen net dat je in een toeristisch gebied zit en wekt allesbehalve de indruk dat je één bent met de natuur.

© vwh

Schadelijk

Maar er is nog een derde reden waarom de zogenoemde cairns geen goed idee zijn. Mensen die stenen uit de natuur oppakken om een toren te bouwen, vernietigen de woonomgeving van kleine diertjes (denk aan allerlei insecten) en planten.

Een steen wegnemen uit een rivier is nog schadelijker. Daaronder leven vaak beestjes zoals salamanders, krabbetjes en kreeftjes die plots in paniek op zoek moeten naar een nieuwe stek. Zalmen leggen er eitjes onder, die ook gewoon kunnen wegstromen. Bovendien beschadig je allerlei micro-organismen die zich aan de steen hechten.

Aangeboden door onze partners