Margriet Hermans reageert op overlijden van Walter Capiau: “Ik wist dat het ging gebeuren, en toch…”

© Isopix - Photo News

Het was Margriet Hermans die enkele maanden geleden bekendmaakte dat het niet goed ging met haar goede vriend Walter Capiau. Een mededeling die Capiau zelf niet meteen kon appreciëren. “Margriet, wat doe je nu? Je begraaft mij al en ik ben nog niet dood”, zei hij haar over de telefoon.

nkdr

Ze leerden elkaar kennen als collega’s, maar Margriet Hermans en Walter Capiau werden al snel vrienden. Een band die doorheen de jaren alsmaar sterker zou worden, ook al zou ze zoals vele anderen nooit deel uitmaken van het kleine groepje échte vertrouwelingen die Capiau rond zich verzameld had. “Ondanks onze vriendschap, bleef hij toch wel gesloten”, vertelt Hermans aan onze redactie. Maar dat betekende niet dat er geen goede herinneringen met hem te maken vielen.

IN BEELD. De kleurrijke carrière van Walter Capiau

“Werken met Walter Capiau was een feest. Ik herinner me niets dan toffe ervaringen met hem. Hij organiseerde ook reisjes en cruises, en die ene korte cruise naar Engeland ga ik nooit vergeten. We waren daar met allemaal artiesten en BV’s, waaronder Anne de Baetzelier en Daisy Van Cauwenberghe, maar op die eerste avond was iedereen ziek. Daar stonden we dan, de mensen wilden een avondvullende show zien en de enigen die nog wakker waren, waren ik en Walter. Wij hebben dan die hele avond met z’n twee moeten vullen. Eigenlijk was dat een geweldige ervaring.”

© ISOPIX

De laatste jaren verwaterde hun vriendschap, voornamelijk omdat Capiau zich fel teruggetrokken had uit het publieke leven nadat hij zes jaar geleden in opspraak kwam wegens seksueel misbruik. Twee mannen vertelden hoe ze als tieners aangerand waren door Capiau. “Dat was echt een zware klap voor hem. Hij heeft zich toen echt teruggeplooid op zijn familie. Voor zijn kinderen, die hij doodgraag zag, was die heisa ook niet gemakkelijk.”

Vorig jaar organiseerde een gemeenschappelijke vriend nog een feestje voor de tachtigste verjaardag van Capiau, een feestje waar ook Hermans voor uitgenodigd werd. “Ik kon toen niet, en ik vond dat zo jammer. Tot ik de foto’s zag, want hij zag er toen al echt niet meer goed uit. Je zag dat zijn gezondheid fel achteruitgegaan was.”

Haar ontzetting over die foto’s deelde Hermans toen met Dag Allemaal. “Walter is heel, heel ziek”, vertelde Hermans toen. “Hij vecht tegen een ongeneeslijke ziekte. Walter is een vechter, maar ik vrees dat hij deze strijd zal verliezen.” - “Achteraf had ik wel wat spijt van die uitspraak”, vertelt Hermans ons.

Het duurde ook niet lang voor Walter Capiau haar ook vroeg waarom ze dat gedaan had. "’Margriet, wat doe je nu? Ik ben nog niet dood en je begraaft mij al!’, vroeg hij mij toen. Ik heb dan gezegd: ‘Maar Walter, ik wil gewoon niet dat je de strijd opgeeft, ik zie u graag he. Want dat was zo, wij zagen elkaar graag.”

Nu moest Walter de strijd toch opgeven. “Ik wist het eigenlijk hoor, dat het ging gebeuren, maar als dat moment daar is, dan is dat toch nog altijd moeilijk.”

LEES OOK. Walter Capiau overlijdt op 80-jarige leeftijd, een portret.

Lees ook