Grote schade na brand bij historische schuttersgilde: “Dit kost ons tienduizenden euro’s”

De leden van de Sint-Jorisgilde kwamen samen kijken naar de ravage Foto: mvn

Brugge -

De 700 jaar oude Sint-Jorisgilde zag een deel van haar gebouwen in de Stijn Streuvelsstraat verwoest. Zaterdagavond woedde een zware brand op de zolderverdieping van de gilde, waar in de onmiddellijke omgeving zo’n 90 dure persbogen en schilderijen gestald waren. De materiële schade is naar verwachting loodzwaar.

Een zware brand heeft het historische gebouw van de Sint-Jorisgilde deels in as gelegd. De vlammen braken zaterdagavond om 22.30 uur uit. Voorbijgangers merkten een zware brandgeur en alarmeerden de hulpdiensten. Toen sloegen de vlammen al uit het dak van de schuttersgilde. De brandweer en de hulpdiensten snelden ter plaatse en er moest bijna de hele nacht nageblust worden.

De Koninklijke & Prinselijke Hooggilde Sint-Joris Stalenboog Brugge houdt er een rijke geschiedenis van bijna 700 jaar op na. Sinds 1939 is die gevestigd in de Stijn Streuvelsstraat.

Door de brand is de volledige zolderverdieping is vernield, maar er wordt gevreesd dat ook enkele dure persbogen verwoest zijn. Sowieso loopt de schade aan het gebouw en het aanwezige materiaal op tot minstens tientallen duizenden euro’s. Van de 90 aanwezige bogen kon de brandweer er alleszins een stuk of 30 redden. Ook werden tien historische en dure schilderijen ontzet.

2.500 euro per boog

“Zo’n boog is handgemaakt uit zuiver hout en kost 2.000 à 2.500 euro”, zucht Laurenza Poublon, lid van de gilde en concièrge van het gebouw. Zij had aanvankelijk de brand niet opgemerkt, tot ze samen met haar man geëvacueerd werd door de brandweer. “Een aantal bogen zullen zeker rook- of waterschade opgelopen hebben. Maar ook voor onze schuttersgilde is dit een ramp, want de competitie is net hernomen.”

Poublon is zwaar onder de indruk van de feiten. “We tellen een 40-tal actieve leden. Onze werking ligt momenteel volledig stil. Ondertussen gaapt er een enorm gat in het dak van het gebouw. De brandweer heeft erger kunnen voorkomen, want hun optreden was erg doortastend.”

Oorzaak onbekend

Naar de oorzaak van het gebouw is het momenteel nog raden. “Er is nog steeds geen indicatie. We moeten het rapport van de expert afwachten.”

Door Junior Verbeeke en tim lescrauwaet