Daisy (45) is aan haar rolstoel gekluisterd na zwaar ongeval: “Pakjesbezorger reed veel te snel”

Het zware ongeval gebeurde op 26 mei vorig jaar langs de Doornstraat in Sint-Andries. Foto: mvn

Brugge -

Een 24-jarige pakjesbezorger uit Schaarbeek vroeg vrijdagochtend de vrijspraak voor een ernstig ongeval waarbij hij betrokken raakte. Een 45-jarige vrouw uit Sint-Andries belandde daardoor in een rolstoel.

Hamza E. (24) uit Schaarbeek moest zich vrijdagmorgen in de Brugse politierechtbank verantwoorden. Hij werd er vervolgd voor een zwaar ongeval langs de Doornstraat in Sint-Andries. De jongeman ramde er met zijn bestelwagen de auto van Daisy W. (45) uit Sint-Andries. Zij verkeerde even in levensgevaar, maar overleefde de klap wel. De vrouw zit sindsdien wel aan een rolstoel gekluisterd. Maar de twintiger meent dat het ongeval niet zijn schuld is. “Hij beging geen enkele inbreuk op de wegcode”, zegt zijn advocaat Paul Brondel.

Maandenlang in ziekenhuis

Het ongeval gebeurde op 26 mei vorig jaar. Daisy W. reed er die middag met haar Volkswagen naar het zwembad - ondertussen Lago - in de Doornstraat in Sint-Andries. Ze kwam uit de richting van Varsenare en reed een beetje te ver. Daarom reed ze enkele meters achteruit en draaide de parking op. De jonge pakjesbezorger reed in dezelfde richting en reed haar in de flank aan terwijl ze aan het overdraaien was. De klap was enorm. Daisy werd in levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht, waar haar toestand na enige tijd stabiliseerde.

De vrouw zit sinds het ongeval in een rolstoel. “Daar is ze aan gekluisterd”, zegt haar advocaat Bart Bleyaert. “Ze lag zes maanden in het ziekenhuis en ondervindt nog dagelijks last van haar kwetsuren. Zij is degene die er verder moet mee leven.”

Volgens meester Bleyaert ligt de schuld integraal bij de bestuurder van de bestelwagen. “Hij reed volgens getuigen met negentig kilometer per uur waar slechts dertig is toegestaan.”

“Het is niet omdat zij even achteruitreed, dat ze een manoeuvre uitvoerde. Zij werd door de snelheid van die man verschalkt. Het is simpel: als hij aan dertig kilometer per uur had gereden, dan had dat ongeval zich nooit voorgedaan.”

Iets waar de tegenpartij absoluut niet mee akkoord ging. Zij gingen resoluut voor de vrijspraak en vinden dat Daisy W. de enige schuldige is aan het ongeval. “We moeten objectief kijken. Volgens ons was er wel degelijk een manoeuvre”, zegt meester Brondel. “Zij vatte dat aan toen de bestelwagen vlakbij was. Die plotse hindernis was voor hem onvoorzienbaar. Bovendien reed hij niet te snel, anders zou de impact op de bestelwagen groter geweest zijn.”

Vonnis volgt op 3 december.

Door Tim Lescrauwaet
VOOR ABONNEES