Trainer heeft grote verwachtingen van Goffin: “Hij zal ons allemaal nog verrassen”

Goffin met Van Cleemput (rechts). Foto: BELGA

Reculer pour mieux sauter. Twee stappen achteruit zetten om vervolgens verder te springen. Zo bekijkt coach Thierry Van Cleemput de gedwongen blessurebreak van zijn poulain ­David Goffin. ’s Lands beste tennisser ooit zette met een elleboogletsel een punt achter zijn seizoen. Deze ­gedwongen rust zou hem fysiek en mentaal op scherp moeten zetten voor 2019. “David kan nog beter worden.”

In het ideale scenario zet een echografie begin november het licht op groen om de tennistraining te hernemen, hoopt Van Cleemput. “Voor het eerst sinds vele jaren kunnen we een nieuw seizoen rustig opbouwen. David reageerde, zoals steeds, sereen op zijn blessure. Hij beseft dat deze break op langere termijn heilzaam kan zijn.”

Slijtage

Dit jaar bereikte Goffin nooit het niveau waarmee hij eind 2017 – speelde toen ­iemand beter dan hij? – verbaasde op de Masters en in de Davis Cup. Een oogblessure hinderde zijn lente, een elleboogblessure zijn najaar. “Door zijn tengere postuur moet David altijd 101 procent fit zijn om te presteren.”

En halfweg het seizoen vertoonde hij ook sporen van mentale slijtage. Na zijn uitschakeling tegen een Italiaanse meeloper op Roland Garros sprak de 27-jarige Luikenaar zelfs over un manque de jus, een gebrek aan strijdlust. “Onderschat niet hoe die oogblessure woog op zijn ­gemoed. Bovendien moest ­David wennen aan de verwachtingen. Na zijn fantas­tische prestaties van 2017 zagen sommigen hem als favoriet voor de Australian Open. Maar het klopt, er waren wedstrijden waarin zijn mentale prestatie onder de verwachtingen bleef.”

Kan Goffin – weldra 28 jaar – ooit nog hoger reiken dan de zevende plek waarop hij 2017 afsloot? “Mathematisch kan dat, afhankelijk van de resultaten van zijn concurrenten. David kan alleszins nog verbeteren. Maar op dit moment is die top vijf niet realistisch. Bovendien kijk ik liever naar de resultaten op de grote toernooien. Ik zeg dit met de glimlach en niet met arrogantie, maar ik droom van een grandslam­finale. Geloof me, hij zal ons nog verrassen met zijn resultaten.”

Herbeginnen doet de Sportman van het Jaar begin januari 2019 in Doha, alvorens naar Australië af te reizen. Of hij in februari met België naar ­Brazilië trekt voor de Davis Cup is nog niet duidelijk.

Door Marc Vermeiren
  • SPORT VOOR ABONNEES
    Meest recent