Red Flames grijpen naast WK voetbal na gelijkspel in Zwitserland: “Fans hebben ons zo ver gebracht”

Foto: BELGA

De Red Flames hebben zich niet kunnen kwalificeren voor het WK voetbal bij de vrouwen. In Zwitserland kwamen de Belgische vrouwen niet verder dan een 1-1-gelijkspel, terwijl in eigen land 2-2 gelijk werd gespeeld. Doordat de Zwitsers meer op verplaatsing hebben gescoord, mogen zij naar de finale van de barrages. De winnaar daarvan mag meedoen aan het WK.

LEES OOK: Het knagende gevoel bij de Red Flames na het gemiste WK: komt er nu minder fun en meer ambitie?

Bondscoach Ives Serneels toverde één verrassing uit zijn hoed. Davina Philtjens schoof op naar het middenveld, haar plaats in de defensie werd ingenomen door Maud Coutereels. Davinia Vanmechelen verhuisde daardoor naar de bank.

Het wedstrijdbegin was gesloten - de Belgen hadden het meeste balbezit maar konden niet voor gevaar zorgen. Halfweg de eerste periode klom de thuisploeg, bij de eerste echte kans, op voorsprong. De Belgische verdediging kreeg een vrije trap niet weg en Reuteler was bij de pinken om de bal binnen te werken. De Flames moesten nu écht komen, al lukte het niet om door de Zwitserse afweer te geraken. Serneels greep in en haalde Laura Deloose er nog voor halfweg af voor Vanmechelen: meer creativiteit dus. Dat veranderde in de eerste helft evenwel niet het spelbeeld.

De Caigny geeft Belgen hoop

Na de koffie kwam ook Elke Van Gorp in de ploeg. De Belgen bleven echter achter de feiten aanlopen, en de 2-0 hing meer in de lucht dan de 1-1. De gelijkmaker kwam dan plots uit de lucht vallen, letterlijk. Tine De Caigny kopte een hoge center van Vanmechelen onhoudbaar binnen. De Flames zetten nu alles op alles, en Serneels speelde zijn laatste troef, de rijzige Ella Van Kerkhoven in de spits, uit. Dat zorgde niet voor het gewenste effect, en de noodzakelijke tweede goal van België bleef uit.

“Fantastisch team en fantastische supporters”

“Jammer genoeg zijn de play-offs het eindstation voor dit fantastische team”, reageerde bondscoach Ives Serneels op Twitter. “Gefeliciteerd Zwitserland met de kwalificatie voor de finale. Bedankt aan alle supporters, zowel hier in Zwitserland en thuis. De steun van onze fans tijdens de campagne heeft ons zo ver gebracht.”

 

 

Zwitserland neemt het in de barragefinale op tegen Nederland. De Europese kampioen klopte in zijn halve finale tweemaal Denemarken: 2-0 in Breda en 1-2 in Viborg. De winnaar van de barragefinale mag naar het WK.

De Flames konden zich in het verleden nog nooit plaatsen voor een WK-eindronde.In de kwalificatiepoule voor komend WK eindigde België net achter winnaar Italië, maar ons land mocht als een van de vier beste tweedes naar de barrages. In de halve finale hiervan waren de Zwitsers dus te sterk.

Door wic
  • Meest recent