"Koppels die zichzelf als 'wij' en 'ons' identificeren zijn mogelijk gelukkiger"

Bron © Independent

Foto: Shutterstock

Hoewel sommigen het misschien als een teken van overdreven wederzijdse afhankelijkheid zien, heeft een recent onderzoek van de University of California uitgewezen dat koppels die over zichzelf spreken in termen zoals 'wij' en 'ons' mogelijk gelukkiger in de liefde zijn dan diegenen die dit niet doen.

Koppels die over zichzelf spreken in termen zoals 'wij' en 'ons' zijn mogelijk gelukkiger in de liefde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of California, dat in het psychologische tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships werd gepubliceerd. In het onderzoek werd specifiek op zoek gegaan naar het verband tussen gezonde romantische relaties en het gebruik van de persoonlijke voornaamwoorden 'wij' en 'ons'.

Het onderzoeksteam, geleid door psychologe Megan Robbins, analyseerde hiervoor dertig studies waarbij meer dan vijfduizend deelnemers van verschillende leeftijdscategorieën betrokken waren. De helft van de deelnemers waren daarbovenop getrouwd. Binnen alle leeftijdsgroepen kon vastgesteld worden dat koppels die zichzelf meer als een eenheid beschouwden ook gelukkiger in de liefde waren.

Of dit nu ook betekent dat gelukkige koppels zichzelf automatisch vaker als 'wij' zullen omschrijven of dat het gebruik van deze voornaamwoorden koppels vanzelf gelukkiger maken is nog niet duidelijk. Volgens Megan Robbins kan het wel degelijk. "Als je jezelf of je partner dit hoort uitspreken kan het ertoe leiden dat individu's zichzelf afhankelijker zullen opstellen, wat op zijn beurt opnieuw kan resulteren in een gezondere relatie."

Door VVA
    VOOR ABONNEES