Hallucinante beelden van doortocht Michael, al minstens zes doden

Bron © Reuters

Michael, een van de zwaarste orkanen ooit die het Amerikaanse vasteland bereikte, is een spoor van vernieling aan het achterlaten in Florida. Hallucinante beelden van de doortocht in Panama City laten onder meer zien hoe daken zomaar worden weggeblazen door de extreem krachtige windstoten. Er is al sprake van minstens zes doden.

De orkaan van categorie vier haalde windsnelheden tot maar liefst 250 kilometer per uur toen die aan land ging nabij Mexico Beach. Het NHC, het nationaal orkaancentrum in de VS, bestempelde Michael als “extreem gevaarlijk”. De gevolgen zijn intussen niet te overzien. De hevige regenval zette talloze straten blank, en bij meer dan 403.000 woningen in Florida, Georgia en Alabama is de stroom uitgevallen.

In Florida, in de county Gadsen, stierven vier mensen. Eén man kwam er om het leven doordat een boom op zijn huis viel. In de staat Georgia stierf een 11-jarig meisje toen een carport door het dak van haar woning viel. In North-Carolina stierf een man in zijn wagen.

Intussen is de orkaan afgezwakt tot een tropische storm met windstoten tot net geen 100 kilometer per uur, en wordt de schade opgemeten.

De straten van Panama City bijvoorbeeld liggen vol omgevallen bomen, afgerukte daken en stukken glas. In de haven werden boten tegen elkaar geramd. Ook in de twee ziekenhuizen van de stad is er veel schade. Enkele kilometers naar het oosten is er schade aan de luchtmachtbasis van Tyndall.

In grote delen van het zuidoosten van de VS zitten honderdduizenden Amerikanen zonder stroom, door afgerukte elektriciteitsleidingen.

Duizenden soldaten en hulpverleners zijn aan de slag gegaan om inwoners te helpen met puin ruimen en de stroom te herstellen. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Door kmlo, adb