Luchtmacht haalt spectaculaire stunt uit met Boeing, maar oogst ook kritiek: “Dit kon heel fout aflopen”

Bron © Daily Mail

Een vliegtuig bijzonder laag laten vliegen door het centrum van de Australische stad Brisbane. Dat was wat de RAAF, ofwel de Royal Australian Air Force, tot in de puntjes had voorbereid. De stunt werd eind vorige maand met succes uitgevoerd door de luchtmacht, al was niet iedereen blij met het “levensgevaarlijke” spektakel: “Dit kon erg fout aflopen.”

Sinds enkele dagen geleden gaan filmpjes van het vliegtuig de wereld rond. Het was dan ook een bijzonder spectaculair tafereel. Het toestel, een Boeing C-17, vloog zo laag dat het zelfs langs de hoge kantoorgebouwen van de Australische grootstad kon vliegen. De stunt maakte deel uit van Riverfire, het jaarlijkse kunstfestival in Brisbane.

Ondanks dat alles goed werd voorbereid en er geen ongelukken gebeurden, volgden er toch flink wat negatieve reacties op de vliegkunsten van de RAAF. “Onnodig dom en levensgevaarlijk”, klonk het onder meer. Dat er tijdens video-opnames van de airshow opmerkingen zoals “9/11 stuff” te horen waren, maakte de mening van de critici er in ieder geval niet milder op.

“Er hoefde maar één kleine fout te gebeuren”, schreef iemand neer als reactie. “Ik begrijp dat het cool is, maar dit kon erg fout aflopen.” Al waren er ook die de Australische luchtmacht verdedigden. “Enkel indien beide piloten tegelijkertijd een hartaanval zouden krijgen, zouden er mensen in gevaar zijn gekomen.”

Door kmlo
VOOR ABONNEES