“Knip de Forelstraat en de vijfhoek aan de Gentbruggestraat”

Foto: Gents Milieufront

Gent -

“Knip de Forelstraat en de vijfhoek aan de Gentbruggestraat en zorg voor een scheiding tussen fietsers en auto’s aan Dampoort.” Zo klinkt de oproep van een groep organisaties die pleit voor veiliger fietsverkeer in Gent. De groep telde deze week het aantal kinderen op de fiets.

Steeds meer kinderen fietsen of worden vervoerd op de fiets in Gent. Dat concluderen vier actiegroepen na een telling tijdens de ochtendspits. Deze week werden tussen 8 en 8.30 uur alle fietsers geteld op dertien drukke assen.

In totaal werden 2.709 fietsers geteld op dertig minuten, zo’n 330 meer dan tijdens een gelijkaardige telling vorig jaar. De telling werd al voor de derde keer georganiseerd door vrijwilligers van het Gents MilieuFront, de Gentse Fietsersbond, Velodroom (een actiegroep uit Sint-Amandsberg) en Ledeberg breekt uit, een actiegroep uit Ledeberg.

“Het aantal fietsende kinderen is op twee jaar tijd gestegen van 284 naar 504”, klinkt het in een persmededeling. “We telden zowel kinderen die zelf fietsen, kinderen in een bakfiets als kinderen op een stoeltje of in een fietskar.”

De vier organisaties grijpen de telling aan om een aantal nieuwe ingrepen te vragen van de Stad Gent, voornamelijk in Sint-Amandsberg. “We willen dat de vijfhoek aan de Gentbruggestraat geknipt wordt, dat de Forelstraat geknipt wordt en dat er een oplossing komt voor het kruispunt aan de Dampoort waarbij fiets- en autoverkeer maximaal gescheiden wordt.”

Aan de ‘vijfhoek’ in Sint-Amandsberg komen vijf straten samen. Er loopt een studietraject om het ingewikkelde kruispunt veiliger te maken, maar dat stootte op ophef in de buurt.

“Naast deze concrete voorstellen verwachten we dat Stad Gent door een verdere uitbreiding en uitdieping van het circulatieplan ook in de deelgemeenten maatregelen neemt om het autoverkeer terug te dringen”, klinkt het nog. “Zo werkt men simultaan aan een betere luchtkwaliteit en betere omstandigheden voor fietsers en fietsende kinderen.”

“Knip de Forelstraat en de vijfhoek aan de Gentbruggestraat”
Foto: GMF
Door Bert Staes