Straat wordt afgesloten met paaltje en enkel bewoners krijgen de sleutel

Foto: fvv

Gent -

Wat doe je met een smalle bewonersstraat waar zwaar verkeer verboden is, maar toch dagelijks door dendert? De straat afsluiten met een paaltje, waar enkel de bewoners de sleutel van krijgen. Dat is het plan in Gent.

“Elke woning en elke handelszaak in de Begijnengracht kan een sleutel van de paal krijgen.” Dat staat in een bewonersbrief die vorige week is bedeeld in de Begijnengracht, een smal straatje in het centrum van Gent. Sinds het circulatieplan krijgt het straatje veel verkeer te slikken.

Er geldt nochtans een verbod op voertuigen zwaarder dan 3,5 ton, maar dit is dode letter en wordt al te vaak genegeerd. Daarom grijpt de Stad nu naar drastischere maatregelen: een paaltje. Het wordt op 24 oktober geïnstalleerd, waardoor de Begijnengracht de facto een geknipte straat zal zijn.

Geen evidentie, want Gent kampt al achttien jaar met een ‘paaltjestrauma’. Een experiment met een elektrisch verzinkbaar paaltje in de Belgradostraat, in de rosse buurt, liep in 2000 verkeerd. De Stad wilde met het paaltje het rijden van rondjes in de buurt stoppen.

Elke inwoner kan een of twee sleutels van het paaltje krijgen, naar gelang hij of zij een of twee bewonerskaarten heeft. “Met die sleutel kan het paaltje neergelaten worden, zodat u de straat in of uit kan. Achteraf trekt u dan de paal weer op, zodat er geen sluipverkeer door kan”, klinkt het.

“In uitzonderlijke situaties zoals verbouwingen kan u tijdelijk een extra sleutel aanvragen. De hulpdiensten kunnen uiteraard altijd door, dat is geregeld. Het gaat om een proefproject. De beslissing om ermee te starten werd genomen tijdens de eerste grootschalige evaluatie van het circulatieplan.

Door Bert Staes
VOOR ABONNEES