Oudburg is nachtlawaai meer dan beu: bewoner slaapt op straat

Gent - Om het nachtlawaai en de overlast in Oudburg aan te klagen, sliep bewoner ­William Phlips (65) de voorbije nacht op straat. “Sinds de invoering van het circulatieplan is het waanzin geworden om hier te wonen”, zegt hij.

Sinds de invoering van het circulatieplan, boomt de horeca in Oudburg. De buurt bruist meer dan ooit, maar dat eist zijn tol. “De bootjes, de restaurants en de terrassen brengen immens veel kabaal met zich mee, op alle mogelijke momenten", zegt kunstenaar en bewoner William Phlips (65), die al meer dan dertig jaar in Oudburg woont. 

"Waanzin"

Volgens Phlips is het sinds enkele jaren “waanzin” geworden om in de buurt te wonen. “Het circulatieplan en de steeds groeiende terrassen maken de situatie er niet beter op”, zegt hij. “Ik ken drie mensen die dit jaar zijn verhuisd, puur wegens het nachtlawaai.”

"Mijn dag begint met het geschal van de micro's in de  bootjes. Dagelijks passeren er zo'n honderd per dag. Het is al bewezen dat zij ruim boven de toegelaten geluidsnormen zitten. Daar komt dan nog eens het lawaai van de vele terrassen bij, zowel langs het water als langs de straatkant. Sommige cafés hebben een vergunning om de ganse nacht open te blijven. Probeer maar eens te slapen met het geroep van 300 à 400 man op de achtergrond.   Vorige week ben ik 's nachts drie keer wakker geworden en heb ik noodgedwongen, schreiend, een andere slaapplaats gezocht.”

Buiten slapen

Om die situatie aan te klagen, bracht Phlips de nacht bewust op straat door, in een ziekenhuisbed. De man wordt gesteund door zowat dertig buurtbewoners. “Dit gaat om veel meer dan wat nachtlawaai", zegt hij. "Dit is pure gentrificatie (de opwaardering van een stadsdeel waardoor sociaal zwakkere bewoners verdreven worden). Wonen in de stad is niet meer wenselijk. We zijn al met onze bezorgdheden naar de Stad getrokken, maar daar wordt niet naar ons geluisterd. Ons draagvlak is te klein, zeggen ze. Er wordt liever geluisterd naar de horeca.”

De horeca-uitbaters in de straat reageerden misnoegd: “Oudburg leeft en dat willen we graag zo houden.”

Tuly Salumu

 

 

 

 

 

Door Tuly Salumu