Man die poederbrieven stuurde heeft psychische stoornis en wordt wellicht geïnterneerd

De civiele bescherming kwam ter plaatse toen in de postbus in Wildekouter in Landegem verdacht wit poeder werd gevonden. Foto: mco

Gent / Nevele -

De vijftiger uit Drongen die in augustus 2016 verscheidene valse poederbrieven op de post deed, zal wellicht geïnterneerd worden. Dat vroeg het parket nadat de gerechtspsychiater de man onderzocht.

De vijftiger verscheen gisteren voor de correctionele rechtbank in Gent voor de poederbrieven die hij begin 2016 op de post deed in Nevele. Op 11 augustus werd een – valse, bleek achteraf – poederbrief ontdekt in het postkantoor op de hoek van de Kloosterstraat en de Gezusters Lovelingenstraat in Nevele. Enkele dagen eerder waren nog twee postbodes onwel geworden nadat ze in deelgemeente Landegem in contact kwamen met poeder uit een andere brief. Toen bleek er suiker in de brieven te zitten.

De brieven veroorzaakten heel wat opschudding in Nevele en Landegem omdat in terreurtijden niets aan het toeval werd overgelaten. Er werd een veiligheidszone ingesteld, het postkantoor werd verzegeld en de civiele bescherming kwam met beschermende pakken het poeder onderzoeken.

Aandacht willen trekken

Dat de man geen kwade bedoelingen had, bleek al uit de verhoren toen hij opgepakt werd half augustus 2016. Ook gisteren in de rechtbank bleek hij geen criminele gedachten te hebben bij het versturen van de brieven.

“Mijn cliënt werkte als vrijwilliger bij een paardenclub in Landegem en zijn kop werd zotgemaakt door enkele dames daar”, klonk het bij zijn advocaat. “Met die brieven wilde hij hun aandacht trekken, maar bij de gevolgen van zijn daden stond hij niet stil.”

Ook het parket gaat niet uit van een beroepscrimineel met een misdadig opzet. “Na onderzoek van de gerechtspsychiater is duidelijk dat de man geestesgestoord is”, aldus het parket. “Wij vragen de internering.” De advocaat van de vijftiger stemde daarmee in.

De advocate van de betrokken postbodes en verantwoordelijke benadrukte dat haar cliënten zwaar onder de indruk waren van de quarantaine en de maatregelen en vroeg een schadevergoeding. Het vonnis valt op 25 oktober.

Door Cédric maes
VOOR ABONNEES