Opgelet voor files (en boetes) want politie voert vanochtend actie door extra te controleren

Foto: Serge Minten

Wie vandaag de weg op gaat met de auto riskeert extra te worden gecontroleerd door de politie. Niet dat u daarom per se iets fout hebt gedaan, met de acties protesteren politiediensten tegen een aantal zaken waar ze het niet eens mee zijn zoals de wijziging van hun statuut en het toenemende geweld tegen politiemensen. Maar ook de vele extra taken.

Zowel lokale als federale politie hebben hun deelname aan de acties bevestigd, al zal dat op de ene plaats zichtbaarder zijn dan op sommige andere plaatsen. Hoeveel politiezones er effectief deel zullen nemen, kunnen de politievakbonden nog niet zeggen. De acties worden alvast “heel goed opgevolgd”, zegt Carlo Medo, voorzitter van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). “Het wordt een drukke ochtend voor de politie”, stelt de voorzitter van de politievakbond.

De acties duren tot ongeveer 8.30 of 9 uur. “Dat hangt een beetje af van de opdrachten van de teams”, aldus Medo. Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie, stelt wel dat de acties de hele dag kunnen duren. “We hebben de agenten gevraagd de hele dag controles uit te voeren”, zegt hij. De zwaartepunten van de controles liggen onder meer in Limburg, in en rond Brussel en in en rond Turnhout. De acties houden in dat de agenten controles uitvoeren op bijvoorbeeld gordeldracht of alcohol achter het stuur.

Respect van politici en burgers

Volgens Medo hebben politieagenten hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen ze respect van politici en burgers. “Wij pleiten ervoor dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf krijgen”, zegt Medo. Dat wordt al jaren beloofd, maar onlangs werd een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen met een enkelband vrijgelaten. “Een slag in het gezicht van alle politiemensen in ons land die elke dag hun leven riskeren voor de veiligheid van anderen.”

Ook de problematiek rond de transmigranten en de vele extra taken voor de politie, is voor velen een doorn in het oog. Net als het steeds opnieuw invallen voor stakende cipiers.

Dat allemaal samen maakt dat de frustratie bij veel agenten groot is. Dat willen ze vanochtend nog eens tonen. Bedoeling is het verkeer op te houden. “Gelukkig is vrijdagochtend een van de rustigste ochtendspitsen van de week”, zegt het Vlaams Verkeerscentrum.

Door tg
AANGERADEN