Met drugs betrapte CD&V-kandidaat vrijgesproken: “Mijn leven is verwoest. Ik moet helemaal opnieuw beginnen”

Bron © Belga, Radio 1

Foto: rr

Antwerpen -

De man die van de Antwerpse CD&V-lijst gegooid werd omdat hij met 3 kilogram heroïne betrapt werd in Frankrijk, is vrijgesproken. Er wordt Rediart Cankja (41) niets ten laste gelegd. “De rechter heeft zeer duidelijk gezegd dat ik er niets mee te maken heb”, zegt de man aan Het Nieuwsblad. “Maar mijn leven is verwoest. Ik moet helemaal opnieuw beginnen.”

Net nadat CD&V-boegbeeld Kris Peeters zijn StroomOpwaarts Plan tegen internationale drugsleveranciers begin september gelanceerd had, raakte bekend dat een kandidaat op zijn lijst was opgepakt voor drugshandel. Rediart Cankja (41), die opkwam voor de Antwerpse gemeenteraad, werd onderweg naar Zwitserland tegengehouden door de politie. In de wagen: drie kilo heroïne, goed verstopt in een speciaal daarvoor ontworpen compartiment. Peeters haalde hem daarop meteen van de lijst. “Hij hoort er niet op thuis”, zei hij toen.

De echtgenote van de man hield sindsdien vol dat hij niets verkeerd gedaan had en dat hij gewoon de chauffeur was van een zangeres. “Mijn man kent die vrouw omdat hij haar ooit een inburgeringscursus gegeven heeft”, zei ze toen. “Ze was een zangeres, trad her en der in Europa op voor de ­Albanese en Kosovaarse gemeenschap en zocht een chauffeur. Mijn man wou dat doen. Hij bracht haar al naar Duitsland en Zwitserland, in ruil voor een kleine vergoeding. Tweehonderd euro per rit verdiende hij eraan.

LEES OOK.Echtgenote van opgepakte CD&V-kandidaat getuigt: “Drugskoerier? Neen, mijn man is gewoon chauffeur van een zangeres” (+)

Vrijgesproken

Cankja werd donderdag vrijgesproken door het Franse gerecht. De Kosovaarse zangeres werd wel veroordeeld door de rechter: ze moet twee jaar de cel in. Cankja is opgelucht. “Die vrouw heeft drie verschillende versies van haar verhaal verteld, maar uiteindelijk heeft ze moeten toegeven dat ik er niets mee te maken had.”

Toch is de man nog altijd boos. “Ze heeft me een mes in de rug gestoken. Ik zal hier heel mijn leven moeten vechten. Ik moet helemaal opnieuw beginnen om mijn naam te zuiveren.” Cankja verblijft momenteel nog in het Franse Albertville, zegt hij. Maar hij wil nu zo snel mogelijk naar huis gaan. “Ik wil mijn kinderen in de armen sluiten.”

Met drugs betrapte CD&V-kandidaat vrijgesproken: “Mijn leven is verwoest. Ik moet helemaal opnieuw beginnen”
Rediart Cankja Foto: rr

Kris Peeters, die Cankja op de Antwerpse CD&V-lijst zette, zegt dat hij excuses voor de man verwacht. Door de insinuatie, net voordien, van burgemeester Bart De Wever (N-VA) over linken van mandatarissen met de maffia, zag Peeters zich naar eigen zeggen genoodzaakt om Cakja van de lijst te halen. “Door die beschuldigingen was het onmogelijk om te wachten tot de rechtszaak donderdag, ook al blijkt hij nu onschuldig. Er is zodanig op ingehakt, dat we alles op een rijtje moesten zetten. We zagen ons dus genoodzaakt om hem van de lijst te halen. Maar ik verwacht nu dat al diegenen, zowel politieke partijen als de media, die de man en zijn familie in diskrediet hebben gebracht, hun excuses aanbieden.”

“Spijtig dat dit politiek werd uitgebuit door andere partijen”, aldus Peeters. “Maar het belangrijkste voor mij is dat hij is vrijgesproken. We gaan nu een gesprek hebben en kijken wat zijn politieke mogelijkheden in de toekomst zijn.

Door gjs, hca, cds
VOOR ABONNEES