Handelaars boos om geplande stroomonderbreking: “Dus moeten we onze zaak maar sluiten?”

Foto: FVV

Gent -

De winkelbuurt rond de Koestraat en Mageleinstraat valt door werken van Eandis komende woensdag bijna de hele dag zonder stroom. Voor sommige handelaars zit er niets anders op dan de deuren te sluiten. “Waarom doen ze die werken niet ’s nachts of op zondag?”, klinkt het boos.

Het klettert tussen Eandis en Gentse handelaars. Door werken aan het elektriciteitsnet gaat op 17 oktober het licht uit in het hart van de winkelstad: in de Koestraat, de Kalandestraat en de Lange Kruisstraat van 7.30 tot 15.45 uur, in de Mageleinstraat tussen 7.30 en 11 uur. Die uren kreeg onze redactie tenminste doorgespeeld van Eandis. Winkeliers in de Mageleinstraat werden enkele weken geleden per brief verwittigd dat ook daar de stroompanne tot in de late namiddag zal aanslepen.

Geen vergoeding

De timing schiet bij veel handelaars, van taverne Maximiliaan tot kledingzaak Belize, in het verkeerde keelgat. “Eandis moet zijn werk kunnen doen, maar waarom op een woensdagmiddag, één van de drukste momenten?”, vraagt Nancy Drappier van boetiek Biarritz zich af. “Kan dat niet ’s nachts of op een zondag? Nu ben ik verplicht mijn deuren te sluiten. En het financiële verlies is voor ­eigen rekening. We krijgen zelfs geen vergoeding, omdat de stroompanne is aangekondigd. Schandalig.”

Communicatie

Sommige handelaars betreuren ook dat ze geen hulp krijgen van de Stad. “Ik had gevraagd of ze niet konden helpen bij de communicatie naar de klanten toe”, zegt Dina Janssens van Het Mekka van de Kaas. “Wij kunnen wel een bericht op Facebook posten maar onze oudere klanten lezen dat niet. Ze zouden me op de hoogte houden, zeiden ze. Maar ik heb sindsdien niks meer gehoord.”

Heraanleg trottoirs

Handelaars boos om geplande stroomonderbreking: “Dus moeten we onze zaak maar sluiten?”
Foto: FVV

Puur Gent, een vzw van de Stad die de middenstand promoot, zit maandag opnieuw aan tafel met Eandis om over de timing te onderhandelen. Ook zij zijn niet opgezet met de hele affaire.

Volgens David Callens, woordvoerder van Eandis, is het geen optie om de werken ’s nachts of op zondag uit te voeren omdat dan enkel de interventiediensten aan de slag zijn. Callens maakt zich sterk dat de elektriciteitsnetbeheerder er alles aan doet om de overlast voor handelaars zo minimaal mogelijk te houden. “Eerst zou de stroomonderbreking gespreiden worden over verschillende dagen”, zegt hij. “We hebben nu de grootste hinder samengebald op één dag.”

Volgens Callens gebeuren de werken (onder meer het vernieuwen van een hoogspanningscabine en het wegwerken van ondergrondse schakelkasten) omdat de trottoirs binnenkort toch worden heraangelegd door de Stad. “Maar die informatie klopt niet”, klinkt op het kabinet van bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). "Er staan helemaal geen werken aan de voetpaden gepland."

Er heerst dus nog heel wat onduidelijkheid. Zeker is dat de voorbereidende werken maandag al starten en de trottoirs minstens drie dagen zullen openliggen. In de Lange Kruisstraat liggen de ondergrondse kabels nu al bloot.

Handelaars boos om geplande stroomonderbreking: “Dus moeten we onze zaak maar sluiten?”
Foto: FVV
Door Tuly Salumu