Gevaarlijke bocht waarin Belgen horrorcrash maakten, blijft onveranderd in Lombardije: “Niets doen, zou schande zijn”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

Ondanks alle kritiek is er amper iets veranderd aan de afdaling van de Muro di Sormano. Vorig jaar maakten Jan Bakelants en Laurens De Plus een doodsmak in dezelfde bocht, maar op beelden van collega-renner Daniel Martin is te zien dat de organisatie van de Ronde van Lombardije weinig heeft gedaan aan de levensgevaarlijke weg. “Er zit zelfs nog een gat in de omheining”, zegt De Plus, die zaterdag van start gaat in de Italiaanse herfstklassieker. “Ik denk dat de organisatie die nog wel zal aanpassen. Anders zou het een echte schande zijn.”

LEES OOK. Het hallucinante verhaal van Laurens De Plus na doodsmak: “Drie uur en half op harde brancard en in de gang van het ziekenhuis moeten slapen”

Daniel Martin verkende gisteren de afdaling met zijn wagen. “Geïnteresseerd welke maatregelen er zijn genomen om de bocht dit jaar een beetje veiliger te maken”, schreef de Ier bij een video van de bewuste bocht waar vorig jaar onder meer Laurens De Plus en Jan Bakelants in het ravijn doken. Daarop is te zien dat er weinig tot geen aanpassingen zijn gebeurd, ondanks alle kritiek.

De Plus zag donderdag ook het filmpje van oud-ploegmaat Daniel Martin verschijnen op sociale media. “Het was gisteren onderwerp van gesprek met enkele ploegmaten”, zegt hij daarover. “Je ziet op het filmpje dat die bewuste bocht er nog altijd slecht bij ligt. Er zit ook een gat in die omheining. Ongelooflijk, maar ik denk dat de organisatie daar nog wel een en ander zal aanpassen, de beveiliging nog zal verbeteren. Ze kunnen het zich na vorig jaar toch niet permitteren om het te laten zoals het is. Dat zou een echte schande zijn, toch?”

De Plus zal zaterdag voor het eerst terug langs de levensgevaarlijke bocht passeren. “Ik geef toe dat het wel door mijn hoofd gaat, die val”, klinkt het bij de renner van Quick-Step Floors. “Gisteren bij het zien van dat filmpje dacht ik eraan en dat zal ook zaterdag het geval zijn. Het zou net raar zijn moest ik er niet aan denken. Het was toch een stevige smak.”

Voor het WK in Innsbruck liep De Plus nog even langs bij zijn psycholoog. Deed hij dat ook de voorbije week in aanloop van Lombardije? “Neen”, zegt hij. “Het wordt zaterdag ook een andere koers, met andere ambities. Vorig jaar koerste ik nog mee in de finale (waar de bewuste Muro di Sormano ligt). Nu is de tank een beetje leeg. Ik wil nog wel, maar ik verwacht niet dat ik daar in de finale nog zal meedoen en dan rijd je toch een andere wedstrijd. Mirakels bestaan niet in koers. Sinds mijn ziekte in de Vuelta is het vat een beetje leeg, al ga ik zeker wel mijn best doen.”

Jan Bakelants volgt koers “met veel plezier vanuit de zetel”

Jan Bakelants brak vorig jaar twee ruggenwervels en zeven ribben bij zijn zware val in de Ronde van Lombardije. Zaterdag is hij er niet bij in de Italiaanse herfstklassieker. “Ik volg de koers met veel plezier vanuit mijn zetel”, zegt hij.

Bakelants stond de voorbije maand slechts vier keer aan de start van een wedstrijd. Begin september was hij van de partij in de twee Canadese World Tourkoersen, daarna volgde de GP van Wallonië en Binche-Chimay-Binche. Hij hoopte om de Giro dell’Emilia (6/10) en de Tre Valli Varesini (9/10) te rijden, maar zijn ploeg selecteerde hem niet. “Ik heb goede herinneringen aan die koersen”, zegt hij daarover (Bakelants won in 2015 de Giro dell’Emilia), “maar ik was geen vragende partij om opnieuw in de Ronde van Lombardije van start te gaan. Dus koos de ploeg voor een andere selectie. De ontgoocheling daarover is intussen weggespoeld.”

“Ik kwam twee keer ten val in de Ronde van Lombardije”, gaat hij verder. “Het is niet dat ik schrik heb om daar te koersen, maar ik ga niet wegsteken dat de goesting om daar te starten niet meteen groot is. Het hoefde niet zo nodig en dan deed de ploeg wat moeilijk om me die andere koersen te laten rijden.”

Dus volgt Bakelants zaterdag de wedstrijd thuis. “Ik ga zeker kijken. Lombardije is een prachtige koers. Ik zal de wedstrijd volgen vanuit mijn zetel, met een drankje naast me en ik zal er van genieten.”

Daniel Martin passeerde donderdag in de befaamde bocht waar Bakelants en co ten val kwamen en stelde met zijn eigen ogen vast dat de beveiliging er nog altijd niet verbeterd is. “Ik ga daar geen commentaar op geven”, wil Bakelants enkel kort kwijt.

Bakelants koerst dit jaar geen wedstrijden meer. Hij is ook einde contract bij zijn team AG2R. Waar hij volgend jaar aan de slag gaat, is nog niet bekend.