Vergeet BMI: binnenkort berekent een app uw vetpercentage

Foto: GVA

Gent -

Geen BMI meer. De HoGent heeft een betere manier gevonden om te bepalen of je al dan niet een gezond lichaamsgewicht hebt. Met een app zal je binnenkort nauwgezet je eigen vetpercentage kunnen berekenen.

Wellicht gebruikte u de Body Mass Index (BMI) zelf al om te checken of u een gezond lichaamsgewicht hebt. Dat is de verhouding tussen je gewicht in kilogram en je lengte in het kwadraat. Scoort u tussen 18,5 en 24,9, dan hebt u een normaal gewicht. De methode bestaat sinds 1830 en werd ontwikkeld in Gent, door Adolphe Quetelet.

Kritiek

In dezelfde stad is door de HoGent nu een gloednieuwe methode ontwikkeld. Er is al langer kritiek op de manier van meten van het BMI. Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met veel spiermassa kregen vaak onterecht het label ‘overgewicht’ opgeplakt.

“We zijn op zoek gegaan naar alternatieven en berekenden aan de hand van bodyscans een algoritme waarmee het vetpercentage preciezer kan worden bepaald ”, zegt onderzoeker Willem De Keyzer. “Via enkele eenvoudige metingen van lichaamsmaten kan het algoritme een berekening maken van het vetpercentage in iemands lichaam.”

Het team onderwierp daarvoor tweehonderdvijftig proefpersonen aan verschillende meetmethoden.

Vergeet BMI: binnenkort berekent een app uw vetpercentage
Een voorbeeld van een 3D-scan.

3D-scan op smartphone

Samen met het Gentse bedrijf QuantaCorp en het Deense bedrijf Global Scanning werd het algoritme verder ontwikkeld tot de app ‘Shapewatch’. In eerste instantie zal de app enkel kunnen worden gebruikt in fitnessruimtes. “Daar zullen klanten zichzelf kunnen laten scannen in een kiosk die uitgerust is met een 3D-sensor”, aldus De Keyzer. “De resultaten van de scan verschijnen via de app op je smartphone. Een 3D -scan dus, die de maten van uw borstomtrek, heupen, biceps en dijen nauwgezet in beeld brengt.”

Medische gegevens in 1 klik

De scankiosks worden eerst in Noord-Europa en China uitgerold, daarna ook in België. “ Maar het is de bedoeling dat je in de toekomst thuis met je eigen smartphone een 3D-scan van jezelf kan maken. Handig voor de klant, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek en de gezondheidssector. Patiënten zullen met één klik betrouwbare medische gegevens over zichzelf kunnen doorsturen.”

Door Tuly Salumu
VOOR ABONNEES