Profvoetballer Yassine El Ghanassy is Porsche Carrera definitief kwijt

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Oostende -

Profvoetballer Yassine El Ghanassy (28) is in beroep veroordeeld tot 10.240 euro boete en twaalf maanden rijverbod. De correctionele rechtbank volgde het vonnis van de politierechter en sprak opnieuw de verbeurdverklaring van zijn Porsche 911 Carrera uit.

Op 19 mei 2017 zag de politie van Oostende hoe El Ghanassy met zijn wagen op een busstrook reed. De Porsche 911 Carrera bleek niet verzekerd. Bovendien mocht de toenmalige speler van KV Oostende op dat moment helemaal niet met de auto rijden. Na een vorige veroordeling voor de Brusselse politierechtbank moest hij immers nog zijn rijexamens opnieuw afleggen.

De politierechter veroordeelde El Ghanassy op 9 april in totaal tot een geldboete van 10.240 euro en een rijverbod van twaalf maanden. Om zijn rijbewijs terug te krijgen zal de flankaanvaller van het Saoedische Al-Raed beide rijexamens opnieuw moeten afleggen. Daarnaast zal hij ook moeten slagen voor medische en psychologische proeven. Zijn wagen werd verbeurd verklaard.

Grillige carrière

In beroep probeerde de verdediging de grillige carrière van de ex-Rode Duivel te schetsen. “Hij trok te snel de wijde wereld in en werd aan allerhande clubs in Europa en het Midden-Oosten uitgeleend”, aldus meester Brecht Maus. Volgens de advocaat waren die transfers te wijten aan een slechte begeleiding. “Of hij heeft bij die clubs misschien gewoon slecht gespeeld”, reageerde de voorzitter. De verdediging vroeg om geen verbeurdverklaring uit te spreken, maar de rechtbank bevestigde het vonnis van de politierechter.

Nog ander dossier

Vrijdagochtend moest El Ghanassy zich ook in een ander dossier verantwoorden. In juli 2016 werd hij in Oostende geflitst aan 57 kilometer per uur in de bebouwde kom. De toenmalige speler van KV Oostende betaalde zijn minnelijke schikking niet, waardoor de zaak bij het parket terechtkwam. Zo kwam aan het licht dat de voetballer ook op dat ogenblik nog een rijverbod had en zelfs zijn rijexamens nog moest afleggen om zijn rijbewijs terug te kunnen krijgen.

Van de politierechter kreeg de profvoetballer voor die feiten zes maanden effectieve celstraf, een jaar rijverbod en 6.150 euro boete. “Die gevangenisstraf is ruimschoots overdreven, hij is alles samen al zwaar genoeg gestraft”, pleitte meester Maus in beroep. De verdediging legde ook uit dat de veroordelingen grote gevolgen hadden voor de reputatie van El Ghanassy. “Als je zijn naam googelt, kom je steevast uit bij zijn veroordelingen, niet bij mooie acties of doelpunten. Hij wordt verketterd in de reacties op sociale media.”

“Hij heeft dat ook aan zichzelf te wijten”, reageerde voorzitter. “Hij heeft die inbreuken gepleegd, niemand anders.” De verdediging benadrukte dat El Ghanassy de klik heeft gemaakt en zijn imago wil opkrikken. Voortaan zullen dagvaardingen ook naar het kantoor van zijn advocaat gestuurd worden, om nieuwe verstekveroordelingen te vermijden. Recent werd de profvoetballer bij verstek immers zelfs tot een jaar effectieve celstraf veroordeeld. Ook in die zaak werd ondertussen beroep aangetekend. “Het zou nuttig zijn als we hem de volgende keer eens zouden kunnen zien”, besloot de vootzitter.

De rechtbank doet uitspraak op 23 november.

Door gjs
VOOR ABONNEES