Kopstukken uit Antwerpen reageren: “De lat ligt op Tram 3. Als ik 30 procent haal, heb ik de verkiezingen gewonnen”

Bron © eigen berichtgeving, belga, vtm nieuws

Foto: belga

Antwerpen -

De strijd om ’t Schoon Verdiep. Op weinig plaatsen in Vlaanderen belooft de kiesstrijd zo spannend te worden als in Antwerpen. Gaat de burgemeesterssjerp opnieuw naar Bart De Wever (N-VA)? Kan Groen de sterke peilingen waarmaken? Wat doet Kris Peeters? De kopstukken van de Antwerpse politiek hebben hun stem al uitgebracht én al kort voor de camera’s gereageerd.

Bart De Wever (N-VA) vertrok om 9.55 uur om te gaan stemmen, tien minuutjes later was hij alweer thuis. De Wever en zijn echtgenote kwamen te voet van hun huis in Deurne naar het stemlokaal in school Het Pieterke. In zijn zog: een hele resem journalisten. “Gaan jullie hier de hele dag staan”, vroeg hij? “Wie naar het toilet wil, wil ik eventueel nog binnenlaten. Een koffietje kan ook.”

“Het weerbericht gaf regen, maar het is een stralende dag”, verklaarde De Wever nog voor VTM Nieuws. “Ik zie dat als een goed voorteken en hoop dat alles goed zal komen. Iedere politicus is vandaag als een schip dat door een magnetisch veld vaart. Je kompas slaat alle richtingen uit. Van euforisch naar wanhoop en terug.”

Kopstukken uit Antwerpen reageren: “De lat ligt op Tram 3. Als ik 30 procent haal, heb ik de verkiezingen gewonnen”
Bart De Wever “houdt er nog geen rekening mee dat hij straks geen burgemeester meer zal zijn”. Foto: phu

Is de burgemeester nerveus? “Ik probeer niet op mijn nagels te bijten, wat niet makkelijk is. Een beetje sporten helpt om het hoofd leeg te maken, maar het afwachten van de uitslagen, dat zijn de vreselijkste uren. Momenteel houd ik er nog geen rekening mee dat ik straks geen burgemeester meer zal zijn.”

De Wever voelt zich het meest uitgedaagd door Wouter Van Besien van Groen. “Als ik geen burgemeester ben, dan zal hij het zijn. Dat is de keuze die de mensen hebben: met mij verder gaan of de groene weg kiezen. Volgens mij is dat niet de juiste weg, maar dat is aan de Antwerpenaar om te beslissen. Ik moet mijn lot aanvaarden.”

Op de vraag waar de lat ligt, antwoordt De Wever “Tram 3”. “Als ik aan 30 procent kom, dan is het aan mij om een coalitie de vormen en dan heb ik de verkiezingen gewonnen. De inzet is dus groot.”

De huidige burgemeester gaat straks nog eens joggen, brengt nadien een bezoek aan het graf van zijn vader en vanaf 14 uur sluit hij zich af van de buitenwereld. “Na het sporten ga ik proberen om jullie (de aanwezige journalisten, nvdr.) af te schudden en naar ons hoofdkwartier te verdwijnen. Ik zie dat jullie motorfietsen hebben klaarstaan, maar wij hebben ook onze plannen klaar, dus dat zal niet lukken. We zullen jullie afschudden en pas boven water komen als de resultaten er zijn.”

Groen-kopstuk Wouter Van Besien noemt het dan weer “een verloren dag”. “Alles valt stil en het is wachten op de uitslagen”, zegt hij. “Zodra de eerste resultaten binnenkomen, zullen de zenuwen door mijn lijf gieren. Het is ook een beetje een warrige dag, want die uitslagen komen met stukjes en beetjes bij elkaar. Het zal even duren voor we een duidelijk zicht hebben. Maar ik kijk ernaar uit en het mag voor mij al 18 uur zijn. “

“Ik heb - tot mijn eigen verbazing - heel goed geslapen”, vervolgt hij. “Maar goed, we hebben al een hele campagne veel gesproken, nu is het aan ons om te luisteren naar de Antwerpenaar, maar ik heb er wel vertrouwen in, want zoals u weet: de Antwerpenaar heeft altijd gelijk.”

“We hebben afgesproken in een café in de buurt met paar vrienden voor een apéritif électoral. Erna ga ik met mijn gezin nog iets eten en dan komen we met de groenen bij elkaar. Sporten zal er vandaag niet inzitten, maar er zijn andere plezante dingen om te doen ook, .”

“We hebben altijd gezegd dat we naar verdubbeling willen gaan van wat we vorige keer gehaald hebben. Daarnaast is het voor ons een belangrijke doelstelling dat de huidige coalitie hier niet meer kan verdergaan en dat we naar een progressieve wissel kunnen gaan. Dat we een heel ander beleid kunnen gaan voeren, voor gezonde lucht en voor betaalbare woningen. Of ik er klaar voor ben om burgemeester te worden? Helemaal.”

Zondagochtend is hij nog eens gaan joggen, langs de kaaien. “Heel verfrissend. Daarvan wordt een mens zen. Het was dan ook een ontspannen Kris Peeters (CD&V) die om 10.30 uur samen met zijn vrouw Ann zijn stem uitbracht in een school in de Kloosterstraat. “Kijk”, wijst hij naar zijn sporthorloge. “Ik lieg niet. Mijn hartslag is 54.” Kalmte voor de storm. “Vanaf 16 uur, half vijf zal de stress toenemen, dat weet ik ook wel. En daarna volgt hopelijk de ontlading. We hebben onze nek hier uitgestoken. We hadden onszelf drie doelstellingen gezet: CD&V in Antwerpen op de kaart zetten, de partij verjongen en een goed resultaat behalen. De eerste twee zijn al gelukt, de derde hopelijk vanavond.”

Hij blikt terug op een bewogen campagne. “Ik had het toch wat anders ingeschat. Ik had niet verwacht dat mijn verhuis door sommigen als een vijandige daad gezien zou worden. Ik heb me uitermate gestoord aan de tactieken om mijn geloofwaardigheid onderuit te halen. Dat Bart De Wever is blijven herhalen dat ik een transmigrant ben, dat stoort, ja. Doe aan politiek, maar speel het niet op die manier. Ik heb ook genoeg geruchten gehoord over andere mensen die ik ook had kunnen misbruiken. Maar ik heb dat bewust niet gedaan.”

De campagne achtervolgde hem ook op straat. “Er zijn mensen die zeer enthousiast waren, er waren er ook die me vlakaf achterna riepen ga terug naar Puurs. Ook wanneer mijn vrouw erbij was, ja.”

Zondagmiddag gaat hij naar een familiefeestje bij zijn zus, “er zijn een paar verjaardagen te vieren”. Vanaf 16 uur trekt hij zich terug in een war room, om dan om 18 uur te verzamelen met CD&V in het Felix Pakhuis. “Hopelijk om te vieren.”

Wat dan een goed resultaat wil zijn, daarop wil Peeters niet antwoorden. “Op dit moment heb ik nog geen reden om mij ongerust te maken”. En wat de nationale implicaties zouden zijn van een tegenvallend resultaat? “Het zijn lokale verkiezingen. Alleen Bart De Wever zegt dat die effect hebben op het Vlaamse en het federale niveau.” Hoe dan ook zijn er ondanks de bitse campagne geen bruggen verbrand. “We zijn professionals. Nu als wij mogen gaan onderhandelen, dan komt er toch al minstens één iemand aan tafel die weet hoe politieke onderhandelingen verlopen.”

Ook Philippe De Backer, lijsttrekker voor Open VLD, heeft zondag om 9.50 uur zijn stem uitgebracht in het kieslokaal in school De Sterrenkijker aan de Durletstraat in Antwerpen. Hij was in het gezelschap van zijn vrouw en twee kinderen. “We hebben een sterke inhoudelijke campagne gevoerd. Het was zwaar, maar ook heel boeiend. We hebben de kiezer een duidelijk alternatief willen bieden en hopelijk kunnen veel mensen zich daarin vinden. We gaan voor een beter resultaat dan bij de vorige verkiezingen. En nu is het wachten op de uitslag”, zei De Backer.

Kopstukken uit Antwerpen reageren: “De lat ligt op Tram 3. Als ik 30 procent haal, heb ik de verkiezingen gewonnen”
Jinnih Beels. Foto: Jan Van der Perre

SP.A-lijsttrekker Jinnih Beels is zondag “met een positief gevoel” naar de stembus getrokken. “Ik heb het gevoel dat alles kan, de Antwerpenaar kan morgen wakker worden in een andere stad”, zei ze toen ze haar stem ging uitbrengen in Berchem, waar ze opgroeide en sinds begin dit jaar opnieuw woonachtig is.

Beels stelt dat ze zondag alles wat op haar laat afkomen en niet weet of ze al contact zal zoeken met andere partijen. “Ik heb bijvoorbeeld nog geen speech voorbereid voor een goede of minder goede uitslag”, zegt ze. “Ik krijg vanochtend wel al veel positieve reacties en sowieso hebben we al een mooi parcours afgelegd. We komen van ver en we hebben goed werk geleverd met een fantastisch team. Het wordt dus eigenlijk sowieso een feest vanavond.”

De onafhankelijke lijsttrekker van sp.a zal de campagne wel missen, zegt ze. “De samenhorigheid de voorbije maanden was enorm en het is ook een beetje raar dat er vanaf morgen geen duidelijke planning meer is, het wordt wat afwachten hoe de komende dagen er zullen uitzien”, aldus Beels. “Maar ook daar heb ik enorm veel zin in.”

Kopstukken uit Antwerpen reageren: “De lat ligt op Tram 3. Als ik 30 procent haal, heb ik de verkiezingen gewonnen”
Filip Dewinter Foto: BELGA

In het Antwerpse district Ekeren heeft Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zondag rond 11 uur zijn stem. “Het is even geleden dat ik nog een goed gevoel heb gehad op de verkiezingsdag”, zei Dewinter. “Bij de vorige twee verkiezingen was het in de sterren geschreven dat we zoud

en verliezen, maar dit keer kan het lukken. N-VA was de vorige keer de grootste uitdager van Patrick Janssens, maar nu is Bart De Wever zelf burgemeester, en liggen de kaarten anders.”

Volgens Dewinter waren twee derde van de N-VA-kiezers bij de vorige verkiezingen overgelopen van bij het Vlaams Belang. “Ik denk dat heel veel Vlaams Belangkiezers vandaag gaan terugkeren naar de schapenstal, omdat zij toch niet tevreden zijn van het beleid, zeker wat immigratie betreft, dat Bart De Wever in de praktijk heeft gebracht.”

Toch benadrukt Dewinter dat het alle kanten kan uitgaan. “Zo is het de vraag hoe groot de confrontatie tussen links en rechts drukt op de resultaten. Het is nu aan de kiezer, de politici hebben genoeg gepraat.” Over de bitse verkiezingsstrijd in Antwerpen zegt Dewinter nog dat er volgens hem te veel op de man is gespeeld en te weinig op de bal. “Het debat over de inhoud kwam te weinig aan bod. Ik denk niet dat de betrokkenen daar beter van zijn geworden.”

Kopstukken uit Antwerpen reageren: “De lat ligt op Tram 3. Als ik 30 procent haal, heb ik de verkiezingen gewonnen”
Foto: ISOPIX

Peter Mertens zal zondag als lijsttrekker van PVDA in Antwerpen én nationaal partijvoorzitter ogen te kort komen om alle verkiezingsuitslagen in de gaten te houden. “We hopen op een doorbraak in verschillende Vlaamse centrumsteden en een echte sociale golf in Wallonië en Brussel”, zegt hij. “In Antwerpen willen we nog wat groeien tot in de dubbele cijfers, dat zou de kers op de taart zijn en ik denk dat dat kan.”

PVDA was zes jaar geleden een van de grote verrassingen in Antwerpen met uit het niets 8 procent van de stemmen en vier zetels in de gemeenteraad. Mertens wil dat resultaat nu nog wat overtreffen en mikt op 10 procent of meer. Of dat voldoende zou zijn om mee te besturen is echter twijfelachtig, aangezien alle partijen behalve sp.a en Groen hebben aangegeven zeker niet met PVDA te willen samenwerken.

“We zullen de komende dagen wel zien welke veto’s er eventueel zullen smelten als sneeuw voor de zon”, verklaarde Mertens nadat hij zelf zijn stem ging uitbrengen op Linkeroever. “Niet alleen de stad wordt trouwens interessant, ook in enkele districten zijn er mogelijkheden. In Borgerhout hopen we opnieuw in de coalitie te geraken en in het centrumdistrict Antwerpen was het vorige keer nipt en koos Groen uiteindelijk voor N-VA, we zullen zien of dat opnieuw het geval zal zijn.”

Door mtm, cka,phu
AANGERADEN
Meest recent