Wie volgt Daniël Termont op als burgemeester van Gent? “Ik besef dat dit een enorme switch kan zijn in mijn leven”

Rudy Coddens is de favoriet om Daniël Termont op te volgen als burgemeester van Gent. Foto: DVH

Gent -

Wie volgt afscheidnemend burgemeester Daniël Termont (SP.A) op? Dat is de vraag waarop 180.000 Gentenaars vandaag een antwoord mogen geven. Wordt het Rudy Coddens, partijgenoot van Termont? Of gaan andere kapers op de kust - zoals Mathias De Clercq, Anneleen Van Bossuyt en Mieke Van Hecke - met de sjerp aan de haal? De verschillende kopstukken hebben hun stem uitgebracht en al een eerste keer gereageerd.

LIVE. 180.000 Gentenaars kiezen een nieuw stadsbestuur

Afscheidnemend burgemeester Daniël Termont (SP.A) heeft zondagvoormiddag zijn stem uitgebracht in het atheneum van Mariakerke. “Ik ben zenuwachtiger dan zes jaar geleden”, zegt de hij. “Het mooiste afscheid dat men mij kan wensen, is dat Rudy Coddens burgemeester wordt.”

Termont vindt deze gemeenteraadsverkiezingen de belangrijkste uit zijn carrière, liet hij eerder optekenen. De burgemeester neemt na twee legislaturen afscheid, maar duwt wel nog de lijst van het progressieve kartel van SP.A en Groen.

In 2012 trok Termont de liberalen van Open VLD nog aan boord nadat hij een absolute meerderheid veroverde in de gemeenteraad. Maar deze stembusgang verhoogt lijsttrekker Mathias De Clercq (Open VLD) de inzet en claimt hij het burgemeesterschap.

Rudy Coddens, die de SP.A-Groen-kartellijst trekt, heeft iets voor 10.30 uur zijn stem uitgebracht in Drongen bij Gent. “Ik ben er mij bewust van dat dit een enorme switch kan zijn in mijn leven. Het is een belangrijk moment” zo liet Coddens optekenen toen hij samen met zijn vrouw het stemlokaal verliet.

Coddens is hoopvol dat hij straks partijgenoot Termont kan opvolgen als burgemeester van Gent. “Ik ben er helemaal klaar voor. Ik ben heel blij dat ik die uitdaging kan aangaan.”

Heeft de kandidaat-burgemeester de zenuwen nog onder controle? “Het kriebelt, maar ik ben nogal rustig. Mijn ouders zijn wel bloednerveus. Ik ga nu bij hen op bezoek voor een aperitiefje. Ik zal hen wat proberen te kalmeren. Rond de middag heb ik een media-afspraak, maar daarna hoop ik nog twee uur in mijn tuin helemaal tot rust te kunnen komen.”

Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq zijn stem uitgebracht in het buurtcentrum van Nieuw Gent. “Ik ben er helemaal klaar voor”, zegt De Clercq op de vraag of hij burgemeester wil worden. “De kiezer moet nu de kaarten schudden.”

De stembusgang is voor De Clercq de apotheose van een maandenlange intense campagne, zegt de kandidaat-burgemeester nog. Die gaat zondag nog supporteren voor de voetbalmatch van zijn zoon en blikt pas zondagmiddag op de resultaten van de stembusgang.

Indien De Clercq geen burgemeester kan worden in Gent, stopt hij met de lokale politiek.

Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker voor de Gentse N-VA heeft zondag om 9.15 uur in centrum Gent haar stem uitgebracht. “Ik ben opgelucht, de dag waar we zo intensief naartoe gewerkt hebben - dertig debatten in negen maanden tijd - is er eindelijk.”

Tevreden is Van Bossuyt vanavond als N-VA een voldoende aantal stemmen heeft dat het kan mee besturen. Wat haar partij betreft zou dat dan wel met CD&V en Open VLD moeten gebeuren. “Dat is onze favoriete keuze.”

Ze hoopt zich vandaag nog te kunnen ontspannen bij haar ouders in Sint-Amandsberg. “Ik heb ze de laatste maanden te weinig gezien.” Rond 18 uur trekt ze dan naar het partijhoofdkwartier in hartje Gent. “Het wordt een lange en spannende dag”, voorspelt ze.

In het centrum van Gent is lijsttrekker voor CD&V Mieke Van Hecke zondagochtend al vroeg gaan stemmen. Ze deed dat met een dubbel gevoel: “Tussen hoop en twijfel.”

De peilingen in Gent zagen er voor de CD&V niet goed uit. Vandaar dat de voormalige topvrouw van het katholiek onderwijs met een dubbel gevoel naar de stembus trok. “De peilingen nemen we met een korrel zout, maar het is natuurlijk niet leuk als je ziet wat er zwart op wit staat. Vandaar ik nu met een dubbel gevoel zit, tussen hoop en twijfel”, zegt ze. “Maar laten we hopen dat onze inspanningen resultaat hebben opgeleverd. Daarvoor heb ik mij ook geëngageerd. Of dit nu mijn examen is? Ja, maar wel eentje waarvan ik de cursus op voorhand niet heb gekregen (lacht)”, besluit ze nog.

Ook Groen-kopvrouw Elke Decruynaere, nummer twee op de kartellijst met SP.A, heeft haar stem uitgebracht. Ze ging met haar partner en twee kinderen stemmen in de vrije basisschool Sint-Janscollege De Krekel. “Hopelijk kunnen we met het kartel een goed resultaat neerzetten”, zegt de Gentse schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd. “Als we opnieuw boven de 40 procent uitkomen, ga ik uitzinnig zijn. Maar ook met 38 procent ben ik tevreden.”

Door mtm
AANGERADEN